Újabb HVIM-esre csaptak le a román hatóságok

Újabb házkutatást tartottak kedden a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi vezetőjénél, Szőcs Zoltánnál Kézdivásárhelyen. A hírt a HVIM a Facebook-oldalán erősítette meg az alfahir.hu-ra hivatkozva.

"Az ünnepek alatt sem pihennek a bizonyítékokat egyre lázasabban kereső román hatóságok, és újabb házkutatást tartanak Kézdivásárhelyen, ezúttal Szőcs Zoltánnál, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi vezetőjénél" - olvasható az Alfahír cikkében. Szőcs Zoltán az év végi ünnepekre tért haza franciaországi munkahelyéről, és a menyasszonyánál tartózkodott, amikor a DIICOT ügyészei felszólították, hogy kísérje el őket a lakására, ahol házkutatást tartanak. Szőcs Zoltán lakásában az ügyészek Wass Albert-könyveket és nemzeti jelképeket foglaltak le, és közölték a HVIM vezetőjével, hogy Bukarestbe viszik kihallgatásra. 

A Digi24 hírtelevízió jelentése szerint a házkutatás tényét a hatóságok megerősítették.

FRISSÍTÉS: Tudósítónk tájékoztatása szerint több felső-háromszéki helyszínen vizsgálódnak Beke István ügyében. Szőcs Zoltán lakásán kívül a nagymamája otthonában és egy közeli falu faültetvényén tart házkutatásokat a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség.

A DIICOT fekete-ruhás, maszkos emberei kedden délután több kisbusszal és személygépkocsival érkeztek Kézdivásárhelyre. Szőcs Zoltán azonban éppen Bereckben tartózkodott barátnőjénél, onnan kísérték haza a kézdivásárhelyi Hóvirág utcai lakására, ahol késő este még tart a házkutatás. A vármegyések erdélyi szervezetének Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint a hatóság emberei nem közölték, mivel gyanúsítják Szőcs Zoltánt, ám lefoglalták a lakásán talált Wass Albert-könyveket és nemzeti zászlókat. Értesülések szerint a HVIM erdélyi elnökét Bukarestbe szállítják kihallgatásra és ígéretet kapott arra, hogy a kihallgatáson egy ügyvéd is jelen lehet.

A keddi ügyészségi akció vélhetően a korábban őrizetbe vett Beke István ügyével kapcsolatos, ugyanis Szőcs Zoltán is jelen volt azon a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által lehallgatott október tizedikei beszélgetésen, ahol a hatóságok szerint arról beszéltek, hogy a román nemzeti ünnepen petárdákból készített házi készítésű pokolgépet robbantanak. 

Mint arról már beszámoltunk, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezetének elnökét december elsején, Románia nemzeti ünnepén vette őrizetbe a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

Beke Istvánt az alkotmányos rend elleni cselekedetek szándékának és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének gyanújával vették őrizetbe. Az ügyészség szerint a házkutatások során lefoglalt eszközök alkalmasak voltak arra, hogy román állampolgárokat és javaikat veszélyeztessék. Az ügyészek petárdákat találtak a férfi lakásán.

Beke szabadlábra helyezési kérelme tárgyalásának időpontját január negyedikére tűzte ki a legfelsőbb bíróság.

Kapcsolódók

Kimaradt?