Január 4-én tárgyalják Beke István szabadlábra helyezési kérelmét

Január negyedikére tűzte ki a legfelsőbb bíróság Beke István szabadlábra helyezési kérelme tárgyalásának időpontját. Ezt hétfő este közölte honlapján a bíróság.

Mint ismert, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezetének elnökét december elsején, Románia nemzeti ünnepén vette őrizetbe a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT), amely szerint a férfi házi készítésű pokolgépet akart felrobbantani az ünnep alkalmából tartott helyi rendezvényen.

Beke Istvánt az alkotmányos rend elleni cselekedetek szándékának és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének gyanújával vették őrizetbe. Az ügyészség szerint a házkutatások során lefoglalt eszközök alkalmasak voltak arra, hogy román állampolgárokat és javaikat veszélyeztessék. Az ügyészek petárdákat találtak a férfi lakásán.

Beke István ügyvédje fellebbezett védence előzetes letartóztatása ellen, ám ezt a bíróság december 9-én elutasította. December 22-én bukaresti táblabíróság az ügyészség kérésére elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatásának meghosszabbítását 2016. január 29-ig. Ezt a kényszerintézkedést fellebbezte meg ismét december 24-én Beke István ügyvédje.

Kapcsolódók

Kimaradt?