Sepsiszentgyörgyre is atombombát dobtak volna az amerikaiak

Az Egyesült Államok közzétette azon célpontok listáját, amelyeket a hidegháború idején atombombával támadtak volna. A romániai városok közül célpont volt Sepsiszentgyörgy is – számolt be a PRO TV.

Az amerikai-szovjet szembenállás korai korszakából, 1959-ből származó listák titkosításának feloldását a George Washington Egyetem kutatói kérték – és meg is kapták.

A dokumentumból kiderült: mivel a földről, illetve vízről indítható rakéták irányíthatósága nagy távolságon még megoldatlan volt, a támadásokat elsősorban a szovjet blokk légibázisai ellen tervezték, ahonnan a kommunisták légitámadásokat indíthattak volna.

A romániai városok közül Gyulafehérvár, Moinești, Pașcani, Zsijvajdejvulkán és Sepsiszentgyörgy szerepel a listán, Magyarországon a berettyóújfalui és a tököli katonai repülőteret bombázták volna. A PRO TV emlékeztet arra, hogy a célpontok listája távolról sem teljes.

Az amerikaiaknak nem csak hadászati, hanem ipari és civil célpontjai is voltak. A listán csak a városok nevei szerepelnek, a célok pontos megnevezését kódok helyettesítik.

Összesen 1200 város, Berlin, Moszkva, Peking és Varsó is szerepel az írógéppel készült listán. A Szovjetunióval szövetséges kelet-európai államokra kisebb töltetű bombákat dobtak volna „politikai okokból”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?