Fő az egészség: iszunk, dohányzunk és túlsúlyosak vagyunk

Több mint félmillió román állampolgár fogyaszt naponta szeszesitalt, a románok 20 százaléka pedig napi rendszerességgel dohányzik. Ennek ellenére a lakosság hetvenöt százaléka úgy érzi, hogy egészségi állapota jó, illetve kiváló. Az eredmények a Központi Statisztikai Intézet legfrissebb felmérésből származnak.

625 ezer piás

A Központi Statisztikai Intézet adatai szerint a lakosság inkább csak tévében, vagy a lelátóról követik nyomon a sporteseményeket, ők maguk nem „gyakorló sportolók”. Tíz lakos közül kevesebb, mint egy (9,2 százalék) sportol szabadidejében, 90 százalékuk pedig semmiféle sportnak nevezhető testmozgást nem végez. A férfiak esetében valamivel jobb az arány, amelyet azonban a nők rontanak le, mivel ők a 9,2 százalékot sem érik el.

Egyre többen hódolnak azonban az alkoholnak. A felmérés azt mutatja: a 15 éven felüliek 52 százaléka fogyasztott szeszesitalt az idei esztendőben. A románok kevesebb mint egyötöde (19 százalék) állítja azt, hogy életében nem fogyasztott alkoholtartalmú italokat.

Nemek szerint természetesen a férfi lakosság bizonyult nagyobb alkoholfogyasztónak: 72 százalékuk fogyasztott több-kevesebb rendszerességgel szeszesitalokat. A nők esetében ez az arány mindössze 42 százalék. A nagy különbségben természetesen szerepet játszhat az a körülmény is, hogy a nők valamennyire szégyellik a szeszesitalok fogyasztását, a férfiak jelentős részénél azonban ez inkább erénynek számít. Ráadásul a lakosság csaknem 19 százaléka heti rendszerességgel iszik, a legtöbben elsősorban pénteken, szombaton és vasárnap.
A Központi Statisztikai Intézet adatai szerint 625 ezer román fogyaszt napi rendszerességgel szeszesitalokat, a legtöbben közülük 40 és 54 év közöttiek.

Egyre több a túlsúlyos

Mindennek ellenére a román állampolgárok megfelelőnek tartják egészségi állapotukat, sokan közülük úgy vélik, kiváló egészségnek örvendenek. Romániában inkább a férfiak érzik úgy, hogy nincs semmi bajuk az egészségi állapotukkal, a nők már kevésbé hisznek „kiváló egészségükben”. A „remek egészségi állapot” ellenére azonban a lakosság 25 százaléka azt állítja, hogy valamilyen krónikus betegségben szenved, illetve gyakorta betegeskedik.

A legtöbben mindenekelőtt magas vérnyomásra panaszkodnak, sokan vallják magukat cukorbetegnek, és számosan panaszkodnak lágyék- és nyaktáji megbetegedésre.

Románia 18 éven felüli lakosságának közel fele, vagyis 46 százaléka túlsúlyos. Az elhízás elsősorban a férfiakra jellemző. Érdekes módon városon – ahol a lakosok inkább „tudományosan” táplálkoznak, mint faluhelyen – nagyobb a túlsúlyosak részaránya, a falusi lakosság „karcsúbbnak” bizonyul.

A legnagyobb gond azonban az, hogy évről évre nő a túlsúlyosok száma.

A lakosság túlnyomó része (99,5 százalék) azt állítja: étrendje részét képezi a zöldség és gyümölcs, a felmérésből azonban az is kiderül, hogy ezeket nem fogyasztanak mindennap.

A 15 év fölötti lakosok 7,7 százaléka állítja, hogy személyes higiéniájának esetében nehézségekbe ütközik. Ez természetesen az életkorral változik. A 65-74 év közöttiek 17 százalékának van szüksége segítségre mindehhez, míg a 75 éven felülieknél már több mint 42 százalékra emelkedik ez az arány.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?