Felmérés: aggasztó a romániaiak egészségi állapota

A romániaiak sok alkoholt fogyasztanak, dohányoznak, nem sportolnak, és az egészségükkel sem foglalkoznak túl sokat – ez derült ki az Országos Statisztikai Intézet kedden közzétett elemzéséből.

E szerint négyből három romániai úgy gondolja, hogy jó vagy nagyon jó az egészségi állapota, ötből egy pedig naponta káros szenvedélyeknek hódol: alkoholt fogyaszt és cigarettázik, és csupán tízből egy személy sportol rendszeresen szabadidejében. A statisztikai intézet 15. életévüket betöltött, Romániában élő román állampolgárokat kérdezett életmódjukról.

Kiderült, hogy a lakosság 57,2 százaléka a felmérést megelőző 12 hónapban legalább egyszer, 18,7 százalék hetente egyszer, 19,2 százalék pedig soha nem fogyasztott szeszesitalt. A férfiak nagyobb hányada (72,6 százaléka) iszik rendszeresen alkoholt, a nőknek pedig közel fele (42,8 százaléka). A 45-54 év közötti férfiak a legnagyobb alkoholfogyasztók (83,9 százalék).

A megkérdezettek 76,6 százaléka gondolja úgy, hogy jó vagy nagyon jó az egészségi állapota, a férfiak 80,9 százaléka, a nők 72,6 százaléka érzi így. A fiatal korosztály érzi a leginkább megfelelőnek az egészségi állapotát, a 65-74 év közöttieknek a 31,6 százaléka, míg a 75 évet betöltötteknek csupán 14,2 százaléka érzi egészségesnek magát.

Négyből egy krónikus beteg

Négyből egy romániai szenved valamilyen krónikus vagy régóta elhúzódó egészségügyi problémában, a nők 29,9, a férfiak 21,8 százaléka. A városon élők nagyobb hányadának (26,8 százalék) van valamilyen egészségügyi problémája, a falun élők valamivel egészségesebbek, közülük 24,9 százaléka válaszolta, hogy van valamilyen betegsége.  

A leggyakrabban előforduló krónikus betegségek: magas vérnyomás (100-ból 17 személy szenved ettől), lágyéktáji megbetegedés (100-ból 11), nyaktájéki megbetegedés (100-ból 6), diabétesz (100-ból 5). A 15 év alattiak kevésbé szenvednek valamilyen krónikus betegségtől, a leggyakoribb gyerekbetegségek az allergia, bronchitisz, emfizéma.

A felmérést megelőző évben a megkérdezettek majdnem fele (47 százalék) legalább egyszer meglátogatta a családorvost, 3,6 százalék azonban soha nem volt orvosnál. A nők nagyobb mértékben fordultak szakorvoshoz, mint a férfiak (18,7 százalék/13,2 százalék), a romániai lakosság negyede még soha nem szorult rá szakorvosi segítségre.

Nem járnak fogorvoshoz

Fogorvosi vagy fogszabályozási rendelőket sem látogatják nagyon sokan: a 3 év alatti lakosságot nem számítva a romániaiaknak csupán 15,8 százalékát érdekelte fogainak egészsége az felmérést megelőző egy évben. A városon élők  19,3 százaléka, a vidékieknek csupán 11,7 százaléka járt fogorvosnál a megkérdezett időszakban, 13 százalék pedig még sohasem ül fogorvosi székbe.

A felmérést megelőző két hétben a megkérdezettek 20,3 százaléka (24,1 százalék nő, 16,4 százalék férfi) használt valamilyen, orvos által felírt gyógyszert. A 35. életévüket betöltöttek körében leggyakrabban a magas vérnyomás ellen szednek orvosságot. Recept nélkül kapható gyógyszert a lakosság 14,8 százaléka használt a felmérést megelőző hetekben. Legtöbben (48,1 százalék) megfázás vagy torokfájdalmak, 38,5 százalék fejfájás enyhítésére vásárolt ilyen orvosságot, 36,8 százalék pedig vitamint, az immunrendszer erősítésére szolgáló készítményt szerzett be patikából.

A lakosság közel fele túlsúlyos

A statisztikai hivatal felmérése szerint a felnőtt lakosság majdnem fele (46,4 százalék) túlsúlyos, a férfiakat pedig kevésbé érdekli saját testsúlyúk: 54,1 százalékban tartoznak a túlsúlyos kategóriába a nők 39,2 százalékával szemben. A lakosság 9,3 százaléka elhízott, ebben a kategóriában a nők aránya nagyobb, 9,7 százalék, szemben a férfiak 9 százalékával. Az elhízottak zöme városon, míg a túlsúlyosaké falusi környezetben él.

Gyümölcs- és zöldségfogyasztás szempontjából jól állunk: a lakosság 99, 5 százaléka jelezte, hogy eszik rendszeresen gyümölcsöt és zöldséget, 30,4 százalék naponta fogyaszt gyümölcsöt, 30,1 százalék pedig zöldséget.   

Utálunk sportolni

Sportolni azonban nem igazán szeretünk: csupán 9,2 százalék nyilatkozta, hogy hetente végez valamilyen testmozgást a szabadidejében. A gyerekek és fiatalok körében népszerűbb a sportolás: a 6-14 évesek 41,4 százaléka, a 15-24 évesek 19,6 százaléka mozog rendszeresen. Azt ezt követő korosztályoknál egyre jobban csökken a fizikai aktivitás gyakorisága: a 25-34 éveseknél 7,3 százaléka, a 75 életévüket betöltött személyeknek csupán 0,1 százaléka mozog rendszeresen.

A 15 életévüket betöltöttek negyede cigarettázik, 19,6 százalék naponta. A naponta dohányzók átlagban 13 szál cigarettát szívnak el. A nemek közötti eltérések nem nagyok: a férfiak 13,5, a nők 11,1 szál cigarettát szívnak el naponta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?