Meggyújtották a harmadik adventi gyertyát is Csíkszeredában

Közösségi ünnepen kapcsolták fel a csíkszeredai városi karácsonyfa körüli adventi koszorún a harmadik, az örömöt jelképező rózsaszín gyertya fényét. A vasárnap esti eseményen „lélekhangolásnak” nevezte a karácsonyváró ünnepség-sorozatot Solymosi Alpár unitárius lelkész.

Több százan gyűltek össze vasárnap este a város karácsonyfája köré a Majláth Gusztáv Károly téren Csíkszeredában, hogy részt vegyenek az adventi koszorú harmadik gyertyájának meggyújtása ünnepén. A városháza szervezte eseményt ezúttal a Gergely-Simon Ibolya vezette, és a Nagy István művészeti iskolai vegyeskarának előadásával vette kezdetét.

Az est szónokai közül Darvas-Kozma József római katolikus esperes személyes élményeket osztott meg. Elmondta, az örömöt szimbolizáló gyertya meggyújtására készülve kisiskolásokkal is beszélgetett, egy Mórickás viccet is mesélt nekik, mert ez is a közösségi öröm megteremtésének egyik útja.

Szóvá tette az 1912. december 12-én elhunyt sekrestyést, akit Szent Guido néven ismerünk. A sokgyermekes, szegény családból származó sekrestyés azt vallotta: „bár szegények vagyunk, mégis gazdagok, mert mienk Isten szeretete”. Az esperes-plébános hozzátette, ezt az életelvet örömmel lehet alkalmazni ma is.

A gyereket arra kérte, hogy fogadjanak szót, segítsenek szüleiknek.

Solymosi Alpár unitárius lelkész beszédében „lélekhangolónak” nevezte a vasárnapi gyülekezéseket. Az adventi fények meggyújtásával kapcsolatosan föltette a kérdést: vajon ki kapcsolja föl a mindenki lelkében is azt a gyertyalángot, amit a Gondviselő születésünkkor belénk rejtett? A lelkész azt kívánta, lángoljon a székely öntudat is a keblekben, s az összetartozás öröme erősödjék a nehéz időkben.

A közös imával záruló ünnepség a karácsonyfa körüli adventi vásárral folytatódott, és ki-ki elkészíthette családi fotóját az immár három adventi égővel is megvilágított karácsonyfa mellett.

December 20-án, a 17 órakor kezdődő negyedik gyertyagyújtó ünnepet követően a Role együttes szabadtéri koncertjét is meghallgathatják majd a Majláth-térre érkezők.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?