A romániaiak egyharmada szerint román földön is támadhat az Iszlám Állam

A romániaiak közel egyharmada tart attól, hogy az Iszlám Állam Románia területén is készül terrorakciót végrehajtani – derül ki az INSCOP felmérésének csütörtökön közzétett eredményeiből.

Ezek szerint a megkérdezettek 97,7 százaléka hallott a párizsi merényletsorozatról. Arra a kérdésre, mekkora a valószínűsége annak, hogy hasonló merényleteket Romániában is elkövethet az ISIS, a válaszok közvetkezőképpen oszlottak meg: 23,1 százalékuk szerint kicsi, 13,6 százalék szerint nagyon kicsi, 24,7 százalék szerint nem is kicsi és nem is nagy, 22,2 százalék szerint nagy, 9,6 százalék szerint nagyon nagy az esélye egy terrorakciónak (6,9 százalék nem mondott véleményt).

A válaszadók 40 százaléka szerint az Iszlám Állam a terrorszervezet elleni hadjáratot bosszulta meg a párizsi merényletekkel, 27 százalék szerint a terroristák az iszlám vallás uralma alá akarják hajtani Európát, míg 11 százalék szerint azért kellett embereknek meghalniuk Párizsban, mert Európában üldözik vagy diszkriminálják a muzulmánokat.

A felmérés az Adevărul megrendelésére november 26. és december 2. között készült, 1071 fős mintán. A hibaküszöbe 3 százalékos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?