Dacian Cioloș: nem jut közpénz templomépítésre

Nem jut közpénz jövőre templomépítések támogatására – erősítette meg a költségvetés tervezetének véglegesítetése után tartott sajtótájékoztatóján a miniszterelnök.

Dacian Cioloș elmondta, továbbra is nyitott az egyházak támogatására, és ezt közölte az ortodox pátriárkával is, de figyelembe kellett vennie azoknak a társadalmi rétegeknek az érzékenységét is, akiket foglalkoztat a közpénzek hatékony elköltése.

A kormányfő szerint a templomépítéshez a hívek és a helyi önkormányzatok bevonásával kellene előteremteni a szükséges forrásokat. „A helyhatóságok a legilletékesebbek annak eldöntésében, hogy milyen befektetéseknek kell elsőbbséget élvezniük az adott közösségben” – idézte az Agerpres Cioloșt.

Mint ismert, a költségvetési törvény tervezetének múlt hét végi közvitára bocsátásakor derült ki, hogy a kormány egyetlen lejt sem irányzott elő jövőre az egyházaknak templomépítésre. Ezt a hír megosztotta a román társadalmat. A civil szervezetek egy része már jó ideje követeli, hogy az állam csökkentse az egyházaknak nyújtott támogatásokat.

A kormány vallásügyi államtitkársága 2014-ben csaknem 150 millió lejjel támogatta a templomok építését vagy felújítását, idén pedig közel 180 millió lejt költöttek erre a célra. A jövő évi tervezetben azonban egyáltalán nincs ilyen tétel az államtitkárság költségvetésében.

Dániel ortodox pátriárka a templomépítések állami finanszírozásának leállítására reagálva szombaton úgy nyilatkozott: az egyház kész a papok állami fizetéséről is lemondani, és akár adót is fizetni bevételei után, ha az állam visszaadja az egyháztól elkobozott javakat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?