Engedélyezték a képviselők Ioan Oltean letartóztatását

Megszavazta szerdán a képviselőház a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Ioan Oltean liberális képviselő előzetes letartóztatására irányuló kérelmét. A DNA kérését 186 honatya támogatta, 111 pedig ellenezte. A képviselők ugyanakkor nem engedélyezték az ugyancsak liberális Cătălin Tedorescu letartóztatását.

Parlamenti felszólalásában Ioan Oltean ártatlannak vallotta magát. A képviselőknek azt mondta, az ügyészség egy feljelentés alapján indított eljárást ellene, a jelenleg börtönben ülő feljelentőjét pedig nem is ismeri. Azt kérte, hogy szembesítsék az illetővel. A szavazás előtt közölte: készen áll bármire, és már be is csomagolt a fogdába vonuláshoz.

A DNA november 27-én kérte a parlament hozzájárulását Ioan Oltean és Florin Teodorescu előzetes letartóztatásához. Teodorescut hivatali visszaéléssel, Olteant befolyással való üzérkedéssel és hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítja egy 2010-es kárpótlási ügy miatt.

A DNA szerint a két képviselő egy nem visszaszolgáltatható telek után kifizetett túlértékelt kárpótlás ügyében játszott fontos szerepet. A pitesti-i telek örökösei nyolcévi pereskedés után feladták a harcot a román állammal, és 2009-ben 750 ezer euróért eladták az örökösödési jogot egy vállalkozónak.

A vállalkozó 2011-ben 108,9 millió lej kárpótlást kapott a telekért, melyet az ügyészség állítása szerint a valós ár ötszörösére értékelt fel egy értékbecslő. A 6,1 hektáros pitesti-i telek után kifizetett összeg a 2011-ben kifizetett kárpótlások negyedrészét tette ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?