Jóváhagyta két képviselő letartóztatását a jogi bizottság

Ioan Oltean és Florin Teodorescu liberális képviselők letartóztatásának engedélyezését javasoló jelentést fogadott el szerdán a képviselőház. A plénum december 9-én dönt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kéréséről.

Mint ismert, a DNA pénteken kérte a parlament hozzájárulását Ioan Oltean és Florin Teodorescu előzetes letartóztatásához. Teodorescut hivatali visszaéléssel, Olteant befolyással való üzérkedéssel és hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítja egy 2010-es kárpótlási ügy miatt. A jogi bizottság szerdai ülésén mindkét politikus ártatlannak vallotta magát.

A DNA szerint a két képviselő egy nem visszaszolgáltatható telek után kifizetett túlértékelt kárpótlás ügyében játszott fontos szerepet. A pitesti-i telek örökösei nyolcévi pereskedés után feladták a harcot a román állammal, és 2009-ben 750 ezer euróért (eladták az örökösödési jogot egy vállalkozónak. A vállalkozó 2011-ben 108,9 millió lej kárpótlást kapott a telekért, melyet az ügyészség állítása szerint a valós ár ötszörösére értékelt fel egy értékbecslő. A 6,1 hektáros pitesti-i telek után kifizetett összeg a 2011-ben kifizetett kárpótlások negyedrészét tette ki.

Az ügyészség csütörtökön őrizetbe vette a kárpótlást elnyerő üzletembert, az értékbecslőt, valamint a kárpótlási bizottság három tagját. A DNA állítása szerint Ioan Oltean 600 ezer euró csúszópénzt kapott azért, hogy közbenjárjon a kárpótlási hivatal volt elnökénél a kifizetés ügyében. Florin Teodorescu képviselő a kárpótlási bizottság tagjaként segítette elő a túlértékelt telek utáni kárpótlás kifizetését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?