Díszvilágításban ünnepel Csíkszereda is

Felkerültek a díszvilágítások Csíkszeredában a Vár tér, a központi park, a Kossuth Lajos utcában – a ködös hétvégén immár itt is felkapcsolják a fényeket, advent második vasárnapjára.

Több szakaszban borult fényárba Csíkszereda: pénteken felhelyezték a díszvilágítást a Csíkszereda egyik fő artériájának számító Kossuth utcában is, s a vasárnapi, adventi ünnepségen újabb közösségi találkozással készülnek az ünnepekre.

Idén Csíkszereda költségvetéséből 91 ezer lejt fordítottak az ünnepi díszvilágításra, az összeg a javításokat is magába foglalja. Advent első vasárnapján a Petőfi Sándor utcában, a Majláth Gusztáv Károly téren, és a Szabadság tér oszlopain gyúlt fel az ünnepi világítás, és immár díszítést kapott a vonatállomással szembeni szökőkút, s a vonatról leszállókat is aranyfényekbe borult fenyő látványa fogadja, a vasútállomás város felöli oldalán.

A pénteki műveletek kiegészítik a múlt heti készülődést, amikor a tizenhárom méteres, csíksomlyói közbirtokosság által adományozott, városi karácsonyfán kapcsolták fel a díszeket. A december 6-i, második adventi közösségi ünnep is itt kap helyet, a Petőfi utca és a Majláth-tér találkozásánál felállított fánál, melyet keresztény jelképekből inspirálódott motívumokkal díszített fenyőfa-díszekkel gazdagítottak a múlt vasárnapra. A fát veszi körül a város adventi koszorúja, melyhez a fenyőágakat a csíkzsögödi közbirtokosság adományozta.

Múlt vasárnap a csíkszeredai adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásakor, „Szent Erdélyt álmodon” című beszédével Erik atya, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója nyitotta meg az ünnepsort. Az adventi ünnep nyitányán mondott áldásában a ferences szerzetes fogalmazott: „Nagy szükség van olyan férfiakra és nőkre, édesapákra és édesanyákra, gyermekekre és nagyszülőkre, papokra és szerzetesekre, akik ennek a szent Erdélynek a polgárai akarnak lenni, akik hősi fokon akarják gyakorolni az erényeket.”

Kapcsolódók

Kimaradt?