Fogdába került Dan Șova szenátor

FRISSÍTVE: A szenátus csütörtökön úgy döntött, hogy engedélyezi a korrupcióval gyanúsított Dan Șova előzetes letartóztatását. Az ügyészség kérésének jóváhagyását 95-en támogatták és 30-an ellenezték a titkos szavazáson – számoltak be a hírtelevíziók. A szenátort délután már őrizetbe vették, letartóztatásáról csütörtök este dönt a bíróság.

FRISSÍTÉS: A szenátusi szavazás után délután beidézte az ügyészség Dan Șovát. A szenátort egy órás kihallgatás után bilincsbe verve a rendőrségi fogdába vitték. Előzetes letartóztatásáról még a csütörtöki nap folyamán dönt a legfelsőbb bíróság.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) a múlt héten közölte, hogy újabb ügyben indított bűnvádi eljárást Șova ellen, akit Victor Pontával együtt szeptemberben állítottak bíróság elé. Șovát ismét befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják: állítólag közbenjárt a govorai (Vâlcea megye) hőerőmű igazgatójánál, hogy az állami vállalat havi 10 ezer eurós jogi tanácsadói szerződést kössön egy ügyvédi irodával, amelytől minden hónapban megkapta a pénz felét.

Șovát múlt csütörtökön rendőrök kísérték be kihallgatásra a korrupcióellenes ügyészség (DNA) épületébe, ahol tudomására hozták, hogy újabb bűnvádi eljárás indult ellen, ám - törvényhozó lévén - szabadon távozhatott: csak akkor helyezhetik előzetes letartóztatásba, ha ahhoz a szenátus hozzájárul.

Victor Ponta volt pártelnökhöz és miniszterelnökhöz fűződő baráti és üzleti kapcsolatai révén Dan Șova az utóbbi években a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik legbefolyásosabb politikusának számított. A DNA tavasszal már megpróbálta elérni előzetes letartóztatásba helyezését, ám a szociáldemokraták körül kialakult parlamenti többség akkor nem engedélyezte ezt, a jobbközép ellenzék szerint azért, mert abban az ügyben Ponta is érintett volt.

Egy másik pere már elkezdődött

A DNA szeptemberben emelt vádat Victor Ponta akkori miniszterelnök és Dan Șova szociáldemokrata szenátor ellen egy a mostanihoz hasonló ügyben. A bíróság elé került dossziéban is állami hőerőművek szerepelnek, amelyek jogi tanácsadási szerződések alapján fizettek jelentős összegeket egy ügyvédi irodának. A különbség csak annyi, hogy 2007-ben - törvényhozói mandátuma előtt - még közvetlenül Șova ügyvédi irodája kapta a szerződést, a pénzből pedig a vádirat szerint a választókerület parlamenti képviselőjének, Victor Pontának is juttatott.

Victor Ponta és Dan Șova korábbi korrupciós ügyének pere még előzetes szakaszban van, de az érdemi tárgyalás néhány héten belül megkezdődhet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?