Az Iszlám Állam ellen harcol a kurdok oldalán egy erdélyi férfi

Az úgynevezett Kurd Népvédelmi Egységekben (YPG) harcol egy erdélyi férfi az Iszlám Állam ellen Szíria északi részében.

A Rebaz vagy Rubi néven emlegetett román állampolgár a wowbiz.ro szerint augusztusban csatlakozott az YPG-hez, azóta már több tucat, az Iszlám Államot támadó bevetésben vett részt. A férfi Romániában is hivatásos katona volt. Facebook-oldala szerint jelenleg a Liberty Lions nevű önkéntes dandárban szolgál több más külföldi, főleg amerikai veterán mellett.

Nem Rubi az egyetlen romániai, aki az Iszlám Állam ellen harcol. Tavasszal a Lions of Rojava, a YPG-hez közel álló katonai alakulat jelentete be, hogy két romániai csatlakozott hozzájuk, mindkettőnek csak a muzulmán neve ismert: Armantch és Erish.

Az YPG a Wikipédia szerint egy kurd fegyveres csoport Észak-Szíriában, Rojavában. A csoport kezdetben védelmi szerepet töltött be a Szíriai polgárháborúban, harcolt minden olyan csoport ellen, amely megpróbálta átvenni az irányítást a kurd területeken. Kurdok mellett asszírokat, arabokat, európaiakat és amerikaiakat is tudhat soraiban.  2014-től a YPG együttműködik a Szabad Szíriai Hadsereggel, hogy visszaszorítsák az Iszlám Államot.

Kapcsolódók

Kimaradt?