Havazásra ébredtek a háromszékiek

Havazásra, havas esőre ébredtek kedd reggel a háromszékiek is. Az úttesten azonban még nem áll meg a hó, a járókelők többnyire esőernyővel közlekednek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azonban sárga jelzésű hóriadót léptettek érvénybe Kovászna megyében is, amely szerint ma 14 óra után erőteljesebb havazás várható.

A sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat felkészült az utak hótalanítására. Máthé László, a Tega Rt. munkatársa szerint 400 tonna szilárd csúszásgátló és 90 tonna folyékony kalciumklorid oldat van raktáron. Ugyanakkor 60 fős csapatot tudnak mozgósítani erőteljesebb havazás esetén.

A köztisztasági vállalt 4 homokszóró-, 2 folyékony csúszásgátló-szóró járművet, hét hóekét használ a hótalanításra, míg a járdák takarítására 8 seprőgéppel rendelkeznek. Törvény szerint a havazás elálltát követően 48 órán belül járhatóvá kell tenni az utakat, de ezt eddig minden esetben sikerült rövidebb idő alatt teljesíteni. Az eddigi tapasztalatok szerint téli időszakban három meredek sepsiszentgyörgyi utcát kell lezárni az autós forgalom elől.

Máthé László szerint idén mindössze 21 sepsiszentgyörgyi lakótársulás kötött szerződést a köztisztasági vállalattal a tömbházak előtti járdák hótalanítására, holott tavaly még 79 lakótársulással volt szerződésük. Aki nem a köztisztaságiakra bízza a járdák takarítását, az önállóan kell megoldja a hótalanítást.

Kapcsolódók

Kimaradt?