Felújított székely kaput adtak át Csíkdelnén

Átadták Csíkdelnén azt az 1909-ben épült székely kaput, amelynek szeptemberben kezdték el a felújítását Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyéért Egyesülettel segítségével, amelyek közösen pályáztak a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.-nél (BGA) – közölte a megyei önkormányzat sajtóirodája.

A BGA és a magyarországi nemzetpolitikai államtitkárság hathatós támogatásával idén újabb hatmillió forint áll a megye rendelkezésére helyi székely kapuk felújítására. 2014-ben öt neves székely kaput újítottak fel, ennek folyatásaként újabb kilencet van lehetőség megmenteni a jövő generáció számára.

A hétfői ünnepélyes avatáson, Incze Csaba portájánál, Ferencz Csaba, Csíkpálfalva község polgármestere, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Korodi Attila parlamenti képviselő, valamint Darvas-Kozma József csíkszeredai esperes köszöntötte a jelenlévőket, majd Csintalan László plébános mondott áldást. Borboly Csaba szerint ez többet jelent felújításnál, hiszen közösségi értékekről van szó, és megköszönte a magyar kormánynak a támogatást. Úgy fogalmazott, hogy Kovács Piroska, a máréfalvi Kőlik hagyományőrző egyesület vezetője munkája révén európai elismerésnek örvend a székely kapuk felújítása, a mozgalom elindítóját Europa Nostra Nagydíjjal tüntették ki, és európai uniós programból is támogatják mindezt, miután a megyei tanács sikeresen pályázott a Regionális Operatív Program 5.3-as kiírásán.

– Megőriztünk több száz kaput, de még sok a tennivaló. Mindez egy széles körű kaláka, amit szeretnénk folytatni, mert nem mondunk le épített örökségünkről – jelentette ki a megyeelnök.

Zsigmond Barna Pál elmondta, ahhoz, hogy a magyar állam támogathassa a székely kapuk felújítását, kellett a helyi kezdeményezés, amit méltatott, és kijelentette, hogy a további kezdeményezéseket is igyekeznek támogatni. A főkonzul fontosnak nevezte, hogy minél többen az elődök által használt anyagokat használjanak építkezésnél, és minél több székely kapu épüljön, erre kell biztatni az embereket. Korodi Attila szerint a magyar tudat őrzésére nemcsak a szórványban, hanem tömbben is szükség van, és a magyar nyelv és más értékeink elleni hatósági fellépésre a válasz minél több kapu építése, a magyar nyelvnek az élet minden területén való használata lehet. Darvas-Kozma József a székely kapu szimbólumairól beszélt, amelyek a család és a természet összhangját mutatják.

A kaput egy ilyenkor szokásos ceremóniával avatták fel. Incze Csaba házigazda Székely Csaba kapukészítő mesternek virágcsokrot nyújtott át, amit a mester visszautasított arra hivatkozva, hogy azzal a csokorral nem lehet kaput avatni. A gazda visszavitte a csokrot a házba, majd egy újat hozott ki, és egy üveg pálinkával együtt átadta a mesternek, aki így már fel tudta avatni a kaput, végül felkötve mindkét csokrot a kapu tetején lévő két keresztre.

Az avatást követően a helyi közbirtokosság székházában gyűltek össze a helybéliek és a megyei tanács munkatársai, ahol Péter Csaba, a Hargita Megyei Művészeti Népiskola vezetője ismertette a székelykapu-faragó tanfolyamukat. Az évek során több mint 1600-an végezték el a megyében, és további kihelyezett képzésekre van lehetőség helyi igénylés alapján. Továbbra is népszerűsítik ezt a tanfolyamot, hogy minél többen kedvet kapjanak az ősi tudás elsajátításához.

A delnei kapun kívül Csík térségében Szentkirályon egy kapu, Menaságon kettő, Szentgyörgyön egy és Madarason szintén egy kapu újul meg, továbbá Udvarhely térségében Zetelakán, Székelylengyelfalván és Székelyszentléleken egy-egy kaput restaurálnak a pályázati pénzből, amelyek felbecsülhetetlen nemzeti kincsnek számítanak.

Mint arról már korábban beszámoltunk, 2009 tavaszán Hargita Megye Tanácsa belépett a máréfalvi Kőlik hagyományőrző egyesületbe, hogy megyei szintre terjeszthesse ki Kovács Piroska több évtizedes „tűzoltó” munkáját, és megmentsék az értékes székely kapukat. 2009 óta a tanács restaurálási tervek elkészítését is finanszírozta műemlékvédelmi közszolgáltatásán keresztül, ugyanakkor számos kaput sikerült megmentenie a pusztulástól. A megyei tanács székelykapu-programjáról bővebb információt a szekelykapu.hargitamegye.ro címen találnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?