Romániai főmufti: a terroristák nem hittestvéreink

Határozottan elítélte a párizsi vérontást Murat Iusuf, a romániai muzulmánok főmuftija, aki vasárnap közzétett állásfoglalásában leszögezte: az iszlám nevében vérengző terroristák nem hittestvéreik a Korán tanításait követő hívő muzulmánoknak.

"Az iszlám tiltja bármely lélek elpusztítását, vallásunk pedig ellenez mindenféle vérontást" - írta állásfoglalásában a főmufti. A vallási vezető szerint nincs olyan ügy, amely ilyen fanatizmust igazolhatna, az elkövetőknek "az iszlámtól idegen kegyetlensége" pedig azt bizonyítja, hogy a civilizált világnak nem szabad a muzulmán közösséget a terroristákkal azonosítania.

A főmufti részvétét fejezte ki a gyászoló családok és a francia nép fájdalmában, és - mint fogalmazott - a jóságos Allahhoz fohászkodva kért védelmet Románia toleráns és békeszerető népe számára.

Így reagáltak a román politikusok

Klaus Johannis államfő szombaton hivatalos üzenetben fejezte ki a román nép szolidaritását a francia hatóságokkal és a francia nemzettel, Sorin Cîmpeanu ideiglenes miniszterelnök Franciaország bukaresti nagykövetségén rótta le a kegyeletét a párizsi terrorakciók áldozatai előtt.

A román hatóságok, vallási közösségek, települések és politikai pártok sorában az RMDSZ elnöke is közleményben fejezte ki aggodalmát és szolidaritását Franciaországgal. "A terrorizmus nem válhat mindennapjaink részévé, visszaszorítására közös, európai megoldást kell találnunk" - fogalmazott Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A bukaresti külügyminisztérium közlése szerint a pénteki párizsi terrortámadásoknak két román állampolgár is áldozatul esett, két román állampolgár pedig könnyebben megsebesült.

Kapcsolódók

Kimaradt?