Hadat üzent a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a városképet rontó garázsoknak

Csíkszereda után Sepsiszentgyörgyön is hadat üzent az önkormányzat a városban található garázsok egy részének.

A városképet rontó, lakónegyedi betongarázsok lebontását szorgalmazza a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Bár ezek a sokszor rossz állapotban lévő építmények közterületen találhatók, a városházának nincs jogi eszköze a lebontásukra, mivel a tulajdonosok a kilencvenes években olyan szerződéseket kötöttek, amely szerint mindaddig érvényes a területfoglalási szerződés, míg az épület áll, magyarázta csütörtöki sajtótájékoztatón Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint próbálnak valamennyi garázstulajdonossal egyezséget kötni, és egyéni megoldásokat keresni. A cél az lenne, hogy a tulajdonosok felújítsák vagy lebontsák garázsaikat –mondta a polgármester.

Szerinte gondot jelent, hogy a város területén lévő mintegy 480 garázs rossz állapotban van, rontja a városképet, és mindegyik legalább két és fél autónyi helyet foglal el. Emellett sok esetben a tulajdonosok nem is járműveiket tartják benne, hanem raktárnak használják, és autóikkal még egy parkolóhelyet elfoglalnak. Az önkormányzat szempontjából problémát jelent az is, hogy a garázstulajdonosok elenyésző összeget fizetnek a terület béreként, viszont a garázsok sok esetben piaci áron cserélnek gazdát.

Antal Árpád elmondta: az önkormányzat a lakónegyedi tömbházak közti bekötőutak, járdák és parkolók felújítására készül, de azokon a helyek élveznek prioritást, ahol a lakók is partnerek a korszerűsítésben, így szigetelik tömbházaikat illetve felújítják vagy lebontják a garázsaikat. Az elöljáró hozzátette: nem szeretnék ráerőltetni akaratukat a lakókra, de abban bíznak, hogy sikerül partnerekre találni annak érdekében, hogy megújuljanak a lakónegyedek.  

Kapcsolódók

Kimaradt?