Kettészakadt a sepsiszentgyörgyi EMNP

Kilépett az Erdélyi Magyar Néppártból (EMNP) a sepsiszentgyörgyi szervezet kemény-magja. A helyi és megyei tanácstagokból illetve volt párttagokból álló csoport mozgalmat alapít, de nem akarnak indulni a választásokon. Döntésüket szerda délutáni sajtótájékoztatón jelentették be, amit a néppárt országos vezetőségének diktatórikus stílusára és szabályellenes döntésekre hivatkozva magyaráztak.

Az eset előzményét Bedő Zoltán, az EMNP sepsiszentgyörgyi szervezetének volt elnöke elevenítette fel. Elmondása szerint a nézeteltérések idén márciusban kezdődtek, amikor a sepsiszentgyörgyi szervezet tisztújító közgyűlésének eredményét a párt országos vezetősége érvénytelenítette. Arra hivatkoztak, hogy nem volt meg a kvórum, holott a helyiek a szabályzat értelmében az ülést megelőzően kizárták azokat a tagokat, akik több mint egy éve nem fizették be a párttagsági díjat. Így a tisztújító közgyűlésen 42 személy vett részt és a testület döntésképes volt.

Az EMNP országos vezetősége később újabb közgyűlést hívott össze, de azon csak 12-en jelentek meg, így a szervezetet feloszlatták. A magát legitimnek tartó sepsiszentgyörgyi pártvezetés ezt a döntést megfellebbezte az EMNP országos etikai és szabályzatfelügyelő bizottságánál, amely a sepsiszentgyörgyieknek adott igazat, mutatott rá Bedő Zoltán. Hozzátette, hogy az etikai és szabályzatfelügyelő bizottság vezetőit, a nagyváradi Kristófi Kristófot és a kolozsvári Bitai Lászlót a pártvezetés szankciókkal olyan helyzetbe hozta, hogy azok kiléptek a pártból.

Ugyanerre került sor szerdán Sepsiszentgyörgyön is, amikor Bedő Zoltán, megyei tanácstag, Ütő Gusztáv képzőművész, egyetemi tanár, Tompa György főorvos, megyei tanácstag, Váncsa Albert tanár,  sepsiszentgyörgyi tanácstag, Fazakas Ildikó pszichológus, Tóth Barnabás tanár és Tréfás János vállalkozó benyújtotta kilépési nyilatkozatát. A néppárti tanácstagok ezáltal vállalták azt a kockázatot, hogy elveszítik önkormányzati képviselői mandátumukat.

Bedő Zoltán hozzátette: ő fenntartja azt a jogot, hogy becsületsértés és rágalmazás miatt pert indítson. Hozzátette: a néppártot továbbra is Toró T. Tibor a szervezet országos alelnöke irányítja a háttérből, akire diktatórikus vezetői stílus jellemző, amely miatt sikerült szétverni az egyik legerősebb EMNP-s helyi szervezetet. A sepsiszentgy0rgyi szervezetnek idén márciusban 146 tagja volt jelenleg csak 9-en vannak.

A távozó sepsiszentgyörgyi politikusok bejelentették, hogy megalakítják a Magyarság Megmaradásáért Szövetség nevű mozgalmat, ahova várják bármelyik magyar politikai szervezet tagját. Leszögezték ugyanakkor, hogy ők nem indulnak a választásokon, hanem az évek során összekovácsolódott tagságot próbálják összetartani.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?