EMNP: kipakolt a Toró „diktatúrája” elleni felszólalása miatt kizárt Bedő Zoltán

Élesen bírálja Toró T. Tibort, az Erdélyi Magyar Néppárt korábbi elnökét, jelenlegi alelnökét Bedő Zoltán. A pártból nemrég kizárt sepsiszentgyörgyi néppárti politikus diktatórikus vezetésről számolt be a Maszolnak, amelyet több érvvel is alátámasztott.

Bedő Zoltán szerint a nézeteltérések akkor kezdődtek, amikor ugyan a vezetőség látszólag egyetértett azzal, hogy az MPP-vel nemzeti kérdésekben össze kell fogni, mindent megtettek ennek megakadályozására. A sepsiszentgyörgyi megbízott széki elnökként dolgozó Bedő és Toró között az ellentétek tovább erősödtek, amikor az elnökválasztások után az EMNP-elnök a helyi szervezetekkel nem konzultált, mégis kijelentette, hogy a vezetőség lemond, aztán visszavonta ezt. „Többen azt mondtuk, hogy mi nem egy olyan pártba léptünk be, ahol ma mondunk egyet, és holnap az ellenkezőjét” – fogalmazott Bedő.

Ezt követően Torockón, a választmány és a vezetőség között született egy döntés az előrehozott országos tisztújításról, ezt azonban két nappal később megcáfolták, azt is állítva, hogy elveszett a jegyzőkönyv és a hangszalag arról, hogy milyen részletekben egyeztek meg. Bedőt ezt követően leváltották mint széki elnököt. „Ehhez megvolt minden joguk, mert nem választva voltam, hanem a vezetés nevezett ki” – tette hozzá.

Április elején hosszas győzködés után Bedő elvállalta, hogy jelöltesse magát a korábban betöltött pozícióra, és végül ő lett a városi néppárti elnök, ismét. A választás előtt törölték azokat a személyeket, akiket hiába értesítettek a tagsági díj befizetésének mulasztásáról, így a korábban regisztrált tagok arányához képest a tisztújításon nem volt jelen húsz százalék. Az országos vezetés erre hivatkozva döntésképtelennek bélyegezte a közgyűlést és nem fogadta el Bedőt mint megválasztott elnököt – holott Johann Taierling, az EMNP országos alelnöke megállapította, hogy teljesülnek a választáshoz szükséges feltételek, és Zakariás Zalán alelnöknek sem volt kifogása az eljárás ellen. Bedőt ugyanakkor kizárták a pártból is.

Az ügy az Országos Etikai és Szabályzat-felügyelő Bizottságnál folytatódott, ezzel párhuzamosan újabb tisztújító közgyűlést írtak ki Sepsiszentgyörgyön, holott a vita lezártáig ehhez nem lett volna joguk. „Az országos vezetés semmibe vette a szabályzatot” – mutatott rá Bedő hozzátéve, a régi városi szervezetet feloszlatták, és újat hoztak létre olyan tagokkal, akiket a régiek nem is ismertek.

„Az autonómia megcsúfolása”

„Szilágyi Zsolt az elnök, Brüsszelből nem látja át a dolgokat, Toró akarata érvényesül” – fogalmazott. Bedő kiemelte, azzal vádolják – többek között Balázs Attila Kovászna megyei EMNP-elnök –, hogy rossz hírét kelti a Néppártnak a sajtóban. „Ilyen bizonyíthatóan soha nem tettem, ez aljas rágalom. Koncepciós eljárás indult ellenem, amit igazságtalannak tartok. Azzal is megvádoltak nem csak engem, hanem más városi szervezeti tagokat, hogy rontjuk a párt imázsát – ez egy olyan vád, amit nem fogok hagyni, és hogyha nem adják meg az igazam a párton belül, akkor kiviszem az ügyet a világi bíróságra”  mondta.

„Demokratikus vezetésre van szükség. A szabályzatban most az is elő van írva, hogy a városi vezetőséget hiába szavazzák meg a tagok, a megyei szervezetnek erre rá kell bólintania. Ez az autonómiának a megcsúfolása, amiért ez a párt állítólag harcol” – fogalmazott Bedő Zoltán.

Toró elzárkózott, Zakariás ellentmondott Bedőnek

A felvetett vádakkal szembesítettük Toró T. Tibort alelnököt is, aki azonban azt mondta, nem szeretne reagálni Bedő Zoltán állításaira.

Zakariás Zoltán alelnök lapunknak elmondta, Bedő Zoltánt a megnyilvánulásai és tevékenysége miatt zárták ki a pártból. A volt városi szervezeti elnök nem mond igazat akkor, amikor szerinte a két néppárti alelnök rábólintott a tisztújító gyűlés szabályosságára, és csak utólag másították meg a véleményüket – ezt jegyzőkönyv is alátámasztja. Azt Zakariás is megerősítette, hogy a pártszabályzat értelmében a városi közgyűlés elnöke megbízólevelet kell kapjon a megyei vezetéstől, különben nem érvényes a szavazás.

Kimaradt?