Két évre ingyen korszerűsítik Magyarországról a csíkszeredai buszozást

Egy magyarországi, közlekedésinformatikában vezető cég üzemel be 1 millió lej értékű utas-tájékoztató rendszert Csíkszeredában, amelyet a buszozók két éven át ingyen használhatnak. Az üzleti kísérletért cserébe mintegy romániai képviseleti partnerként számíthat a csíkszeredai városi tömegközlekedést működtető Csíki Trans Kft-re.

Míg Székelyföldön az az általános, hogy a buszmegállókban a szolgáltatók papírra nyomtatott térképpel és menetrenddel igazítják útba a városi buszokkal közlekedőket, hatalmas ugrás lesz Csíkszeredában a várhatóan 2016 tavaszára teljes egészében beüzemelt utastájékoztató informatikai rendszer. Ez azt is lehetővé teszi, hogy mágneses kártyával vagy akár okostelefonról vásároljanak az utasok jegyet a fedélzeti számítógépekkel felszerelt buszokon.

Már tesztelik Csíkszeredában azokat a buszmegállókban felszerelt elektromos kijelzőket, melyek egyelőre a menetrendet jelzik – a magyar HC Linear Kft.-től ingyenesen, kísérleti jelleggel kapott rendszer látványosan korszerűsítené a tömegközlekedési tájékoztatást. A csíki közszállítást az önkormányzat hatáskörében biztosító Csíki Trans Kft. az együttműködéshez a maga részéről 20-30 ezer lejes nagyságrendű beruházással járul hozzá. Ez egy olyan beruházási tétel, amivel előkészítik a csíki buszokat bármilyen hasonló informatikai tájékoztató-rendszer fogadására – ezeket a két év leteltével használhatják akkor is, ha majd későbbi közbeszerzéssel, esetleg hasonló fejlesztésre születik döntés a csíki városházán.

Az alapötletet a maszol.ro értesülései szerint a pécsi cégvezetésnek egy csíki személlyel való baráti kapcsolata indította el. A Magyarországon 80 százalékos piaci lefedettséggel dolgozó, napi 1 millió utaskapcsolatot magáénak tudó műszaki fejlesztő cég Romániában tervez terjeszkedni, s mivel megbízik a csíkszeredai önkormányzatban, ezért vállalta, hogy a városban felszereli eszközeit, mintegy bemutató jelleggel támogatja a mindössze 8 autóbusszal üzemelő városi közszállítási vállalatot.

A csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület júliusban fogadta el azt a szerződés-tervezetet, mely szerint a rendszert a városban legtöbb két évre szerelik fel kísérleti jelleggel, és ez idő alatt térítésmentesen használhatja a Csíki Trans. A Csíki Trans igazgatója, Veress Sz. János elmondta, a felszerelés beüzemelésével jövő tavasztól Csíkszeredában már gyakorlatilag műholdas helyzetmeghatározásról és közlekedésinformatikáról lehet beszélni. A felszerelés révén a buszok kétnyelvű, magyar és román állomásjelzéseket írnak ki, illetve mondanak be, GPS-es követőrendszerre csatlakoznak, de az üzemanyagfogyasztást is követik.

Az utasszállítással foglalkozó Csíki Trans Kft mintegy „romániai magyar testvérként” képviseleti szerepkört is vállalt az együttműködésben. Csíkból segítik majd a pécsieket a román szakmai törvénykezésben napirenden lenni, segítenek a HC Linear szakmai dokumentációja román nyelvre fordításában – mivel kétnyelvű honlapot is építenek a romániai piacra való betöréshez. De akár termékbemutatókat és szimpoziont is szerveznek a román szakcégeknek, illetve hasonló üzleti bemutatókon részt vesznek a pécsiek képviseletében – mondta el Veress. Mint kiemelte: a beruházás pécsi illetve csíki értékére közölt számok csupán irányadóak, a pontos költségtételeket majd a tavaszi hivatalos átadásakor tudják közölni.

Kimaradt?