Áder János magyarországi látogatásra hívta meg Klaus Johannist

Áder János köztársasági elnök magyarországi látogatásra hívta meg Klaus Johannis román államfőt szerdán a közép- és kelet-európai NATO-tagállamok bukaresti államfői értekezlete alkalmából tartott kétoldalú megbeszélésükön.

A rövid négyszemközti találkozót követően Áder János az MTI-nek elmondta: a román elnök elfogadta a meghívást, és várhatóan jövő év elején érkezik Magyarországra.

"Jó hangulatú találkozó volt a mai, ami tulajdonképpen az első lépés ahhoz, hogy egy részletesebb, több témát is felölelő tárgyalást folytassunk (...) Őszintén remélem, hogy nyugodtabb nemzetközi légkör övezi majd ezeket a tárgyalásokat, és sokkal inkább a kétoldalú kérdésekről beszélhetünk, mint általános nemzetközi, akár biztonságpolitikai, akár a migrációt érintő kérdésekről" - mondta Áder János.

Beszámolója szerint a Klaus Johannisszal folytatott kétoldalú megbeszélés hangsúlyos része a migrációról szólt, miként a regionális NATO-csúcson részt vevő államfők a közös ebéd alkalmával folytatott kötetlen beszélgetésén is ez volt a központi téma, annak ellenére, hogy a találkozó hivatalos részén csak érintőlegesen foglakoztak a bevándorlás kérdésével.

Úgy vélte, hogy a bukaresti találkozón részt vevő országok közép- és kelet-európai elnökei helyesen képviselik saját országuk, a saját nemzetük érdekeit, „a józan ész pártján állnak”. Hozzátette: örülne, ha ezeket a véleményeket Nyugat-Európában is minél hamarább meghallanák.

Az államfő a találkozón elmondta, hogy a migrációs probléma három részből áll: van egy humanitárius, egy büntetőjogi és egy nemzetbiztonsági része.

„A humanitárius résszel foglalkozni kell: a politikai menekülteket be kell fogadni Európába, de a gazdasági menekülteket nem szabad ilyen nagy számban befogadni. Úgy tűnik, ma már egyre többen osztják ezt a véleményt, hiszen legutóbb mintha a német kancellár is ezt a véleményt osztotta volna” - mondta Áder János.

A migráció büntetőjogi aspektusáról kifejtette: az embercsempészetet az elhibázott európai uniós migrációs politika egy virágzó bűnügyi üzletággá tette. Az érintett országoknak együtt kell működniük abban, hogy felgöngyölítsék az emberek nyomorúságából tőkét kovácsoló embercsempész hálózatokat, és az eddiginél sokkal súlyosabb büntetést alkalmazzanak ellenük.

A migráció nemzetbiztonsági kockázatáról elmondta: botorság, politikai vakság és felelőtlenség lenne eltagadni azt, hogy a több százezer ellenőrizetlenül érkező migráns növeli a terrorizmus veszélyét minden egyes országban. „A nemzetbiztonsági szolgálatok együttműködését is javítani kell, hogy ezt a kockázatot a lehető legkisebb mértékűre csökkentsük, mert az emberek biztonsága ezt igényli” - szögezte le Áder János Bukarestben.

A bukaresti regionális csúcson - az azt kezdeményező - Lengyelország és Románia államfője mellett Magyarország, Szlovákia, Bulgária és a balti államok köztársasági elnökei voltak jelen, illetve a cseh parlamenti elnök is részt vett. A kilenc ország vezetői közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben a NATO katonai jelenlétének megerősítését szorgalmazzák a keleti szárnyon, azokon a pontokon, ahol az szükséges.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?