Nagyobb béreket követelnek a sztrájkba lépett adóellenőrök

Az adóhivatalok több ezer alkalmazottja lépett spontán sztrájkba kedd reggel a bérek emelését követelve. A tiltakozó alkalmazottakat felháborította, hogy a bukaresti adóhivatal átszervezését követően a fővárosban dolgozó kollegáik béreit „titokban megemelték” és azok akár 62 százalékkal is nagyobb béreket kapnak.

Az adóhivatalok valamint a polgármesteri hivatalok adóosztályának alkalmazottjainak panasza szerint azok, akik nincsenek vezetői tisztségben, alig 1300 lej körüli összegeket keresnek.

Egy kormányrendelettel november elsejétől a pénzügyminisztérium és az Adóhivatal bukaresti alkalmazottjainak béreit több mint 60 százalékkal emelték, a szakszervezeti vezetők szerint mindezt „titokban”. A vidéken dolgozók béreit ez a kormányrendelet ugyanis egyelőre nem érinti, a fővároson kívüli hivatalok alkalmazottjainak béreit mindössze a következő év első felében emelik meg. „Vagyis mi dolgozunk, begyűjtjük az adókat, ők pedig felveszik a magasabb fizetéseket” – háborog Ilie Rostogol, kolozsvári szakszervezeti vezető.  

Kolozsváron az adóhivatal megközelítőleg 300 alkalmazottja lépett sztrájkba, az ügyintézésre érkezőket zárt ajtók fogadták.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?