Egy túszejtési ügyben indul vizsgálat Traian Băsescu volt államfő ellen

Három, Irakból tudósító román újságíró 2005-ös elrablása ügyében indul ügyészségi vizsgálat Traian Băsescu volt államfő ellen, miután a bukaresti 5. kerületi bíróság pénteken jóváhagyta a vádhatóság ez irányú kérését.

A volt államfőt a nemrég elhunyt Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt alapítója jelentette fel hat éve, azt állítván, hogy az államfő és Vasile Blaga akkori belügyminiszter elsikkasztott 4 millió dollárt a feltételezett - ám hivatalosan soha meg nem erősített - 12 millió dolláros váltságdíjból, amelyet a román állam a feljelentő szerint kifizetett a túszok kiszabadításáért.

A Digi 24 hírtelevízió szerint a három éve ejtett ügyet csak azért akarja újranyitni az ügyészség, mert Băsescunak elnöki mandátuma idején mentelmi joga volt, és esetében nem tudták jogszerűen lezárni az aktát.

2005 tavaszán két hónapon keresztül az Irakban elrabolt román újságírók és iraki kísérőjük sorsáért aggódott Románia: a túszejtők az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban közzétett videóüzeneteikben a román csapatok Irakból való kivonását követelték, és a túszok megölésével fenyegetőztek. A túszokat végül ismeretlen körülmények között szabadon engedték, de az ügy részleteit a hatóságok titkosították.

Utóbb a közvetítőként fellépő Omar Hayssam Romániában letelepedett szíriai üzletembert és a túszok iraki kísérőjét vonták felelősségre - húsz, illetve tíz év szabadságvesztésre ítélve őket terrorizmusért -, mivel állítólag ők szervezték meg a túszdrámát. Időközben mindkét szökésben lévő elítéltet Romániába hozták, hogy letöltsék büntetésüket.

Băsescu megalázónak tartja az eljárást

Băsescu az ügy újranyitása kapcsán azt mondta, nem fedheti fel a nyilvánosság előtt a történet részleteit, és a - hírszerző szolgálatok által elrendelt - titkosítását sem állt jogában feloldani. Megjegyezte: számára és Románia számára is megalázó, hogy az ország (volt) államfőjét sikkasztással vádolják.

A volt államfőhöz közel álló Elena Udrea volt turisztikai miniszter pénteken a Băsescu ellen indult újabb ügyészségi vizsgálatról megjegyezte: várható volt, hogy ha volt államfő visszatér a politikába ahelyett, hogy csak az unokáival foglalkozna, akkor bűnvádi dossziék sorozatával szembesül.

Miután megszűnt államfői mentelmi joga, a legfőbb ügyészség közölte: Băsescu neve 68 bűnügyi aktában szerepelt az elmúlt tíz évben, és ebből hét esetben még vizsgálódik az illetékes vádhatóság.

Kapcsolódók

Kimaradt?