Háromszéken 20 százalékkal csökkentenék az iskolaelhagyások arányát

Az elmúlt tanév elemzése alapján próbálnak javítani a háromszéki oktatáson. Kiss Imre, Kovászna megyei főtanfelügyelő sajtótájékoztatón rámutatott, hogy kielemezték az elmúlt tanév adatait, és ezek alapján megfogalmazták idei célkitűzéseit.

Ez szerint idén 15 százalékkal szeretnék csökkenteni az igazolatlan hiányázások számát és 20 százalékkal mérsékelni az iskolaelhagyások arányát. „Ez nem tűnik túl nagy számnak, de nagy erőfeszítésekre lesz szükség, hogy megvalósuljon”, mutatott rá Kiss Imre.

Emlékeztetett, hogy idén május-június időszakban próbálták beazonosítani azokat a nyolcadikosokat, akik nem akarják folytatni tanulmányaikat, ezt megnehezítette az, hogy az iskolai év elején sokan beiratkoztak ugyan nyolcadik osztályba, de néhány hét után kimaradtak az iskolából. Másik problémát az jelentette, hogy a vidéki roma gyerekeket nem tudták meggyőzni, hogy kilencedikben valamelyik városi iskolában folytassák tanulmányaikat. Az elmúlt tanévben Háromszéken 564 gyerek nem folytatta tanulmányait, derült ki az elemzésből.

Kiss Imre szerint anyagi ösztönzés nélkül ez nem is fog működni, de tudomása szerint az oktatási minisztérium is készül egy olyan intézkedéssel miszerint ezeknek a gyerekeknek ingyen bentlakást és étkeztetést biztosítanak. Ugyanakkor EU-s pénzforrások is lesznek az iskola elhagyás csökkentésére, és a háromszéki tanfelügyelőség ezekre pályázni fog.  

Kiss Imre főtanfelügyelő szerint az igazolatlan hiányzások számának csökkenéséhez nagyban hozzájárulhat az, hogy a tanárok érdekfeszítőbbé kell tegyék óráikat, hogy a gyerekek ott akarjanak maradni. Emellett a tanfelügyelőség rajtaütésszerű ellenőrzéseket végez, reggelenként megnézik, hányan érkeztek iskolába és napközben is vizsgálják, hogy hányan távoztak.

Ugyanakkor egyeztetnek az önkormányzatokkal, hogy beléptető és biztonsági rendszereket szereljenek a tanintézményekhez. Emellett tervezik, hogy versenyt hirdetnek azoknak az osztályoknak, amelyek a legkevesebb igazolatlan hiányázást összesítik, és amelyek így különböző díjakat, kirándulást vagy táborozási lehetőséget nyerhetnek. Háromszéken az elmúlt tanévben diákonként átlag 15, 6 tanóra igazolatlan hiányázást összesítettek. 

Kiss Imre problémaként említette, hogy növekszik a vidéki iskolákban az összevont osztályok száma. Tavaly 187 ilyen osztályban tanultak a gyerekek, idén már 198-ra emelkedett a szimultán osztályok száma. Gond az, hogy az alacsony diáklétszám miatt a vidéki iskolákat csak így sikerül fenntartani, mondta a főtanfelügyelő. Hozzátette arra törekednek, hogy ezekben az osztályokban is ugyanolyan minőségű oktatás legyen mint a rendes osztályokban, ezért továbbképzőket szerveznek az összevont osztályokban tanítók számára, hogy sajátos oktatási módszereket sajátíthassanak el.

A háromszéki főtanfelügyelő szerint az idei tanévben tovább szeretnék növelni a végzős nyolcadikos és tizenkettedikes diákok eredményességét. Évről évre javuló tendenciát mutat a képességvizsgázók és érettségizők eredményessége, ami annak is köszönhető, hogy a kötelező országos próbavizsgák mellett megyei szintű vizsgákat is szerveznek, így a tanulók felmérhetik, hogy hol tartanak és van idejük tanulni. Gondot jelent még, hogy nagy az eltérés a vidéki és városi iskolák tanulóinak eredményessége között, ez is szeretnék közelíteni az idei tanévben, összegzett Kiss Imre. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?