Jogi bizottság: nem tartóztatható le Elena Udrea

Elutasította pénteki ülésén a képviselőház jogi bizottsága a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Elena Udreára vonatkozó letartóztatási kérelmét, ám jóváhagyta, hogy bűnvádi eljárás induljon a politikus ellen az újabb korrupciós vádak ügyében.

A testület döntése csak javaslat értékű, a végső döntést várhatóan szerdán hozza meg a képviselőház plénuma. A jogi bizottság jelen lévő 22 tagja közül 11-en támogatták és 11-en ellenezték az ügyészek kérését, Elena Udrea letartóztatásának jóváhagyásához 12 szavazatra lett volna szükség. A bűnvádi eljárás elkezdését nagy szavazattöbbséggel hagyták jóvá.

Mint ismert, az képviselőt most azzal gyanúsítja a DNA, hogy törvénytelenül, hatalmával visszaélve jutott hozzá egy tengerparti villához, amelyet egy, az általa korábban vezetett fejlesztési és turisztikai minisztériummal szerződésben álló céggel újíttatott fel. Emellett csúszópénz elfogadásáért is eljárást kezdeményeztek Elena Udrea ellen.

A DNA eddig nyolc esetben kérte a parlamenttől Elena Udrea letartóztatását, ezt a honatyák minden alkalommal jóváhagyták. A politikus korábban több hónapot töltött vizsgálati fogságban, majd házi őrizetben, jelenleg bírósági alatt védekezhet az ellene indult bűnvádi perekben felhozott vádak ellen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?