Közüzemi tartozások: több száz családot perelnek Háromszéken

Több száz családot perelnek Háromszéken közüzemi tartozás miatt. Négy háromszéki városban – Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Bodzafordulón – összesen 6,5 millió lejjel tartoznak a lakosok a vízszolgáltatónak, tájékoztatott Kozsokár Attila.

A Közművek Rt. regionális vízszolgáltató aligazgatója szerint a tartozások csaknem fele 30 napnál nem régebbi ezért van remény, hogy ezek beérkezzenek a vállalat kasszájába.

A többi kinnlevőséget úgy próbálják behajtani, hogy az adós fogyasztókat beperelik, jelenleg több száz ilyen eljárás van folyamatban. Tapasztalat szerint a bíróság elé idézett ügyfeleik egy része a pertől megrémülve elkezdi törleszteni az elmaradást.

Végső esetben végrehajtják az adós családokat, vagyontárgyakat, lakásokat foglalnak le. Az aligazgató szerint idén két lakást értékesítettek az adósság fejében. Nagy tartozásaik általában a tömbházlakóknak vannak, mert olyan a rendszer, hogy egyénileg nem tudják lekapcsolni a hálózatról az adósokat.

Fejér Sándor a Közművek Rt. igazgatója szerint Sepsiszentgyörgyön a szolgáltatónak a tulajdonosi társulással van szerződése, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Bodzafordulón azonban nincsenek lakótársulások, ott egyéni szerződéseket kötöttek a lakókkal.

Az igazgató szerint Kézdivásárhelyen a vízfogyasztás elosztásával is gondok vannak, mivel a lakásokban nincsenek felszerelve egyéni fogyasztásmérők. A szolgáltató a lépcsőházak főcsatlakozójánál méri a fogyasztást, beleszámolva a veszteséget is, amit szétoszt a lakók között. Fejér Sándor szerint szorgalmazták, hogy a vállalat egyéni órákat szerel a lakásokba, amit részletekbe kellett volna kifizessenek a lakók, viszont nem volt igény erre az ajánlatra.

Kapcsolódók

Kimaradt?