Háromszék megspórolta a víz- és csatornahálózatra való összeget

Spórolt pénzből fejlesztik a háromszéki víz és csatornahálózatot, jelentette be a Közművek Rt. vezetősége.

Fejér Sándor a háromszéki városok közüzemi szolgáltatását ellátó vállalat igazgatója emlékeztetett, hogy négy évvel ezelőtt 331 millió lejes pályázatot nyertek Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna és Bodzaforduló víz és csatorna rendszerének fejlesztésére, de versenytárgyalások során a kivitelező cégek a tervezetthez képest kisebb összegért vállalták a munkálatokat.

Az így megspórolt több mint tízmillió lejre újabb pályázatot nyújtottak be a Kohéziós Alaphoz. A 35,6 millió lejes finanszírozási szerződést csak a múlt héten sikerült aláírni, így az év végéig hátralévő kevesebb mint három hónap alatt kell megvalósuljanak a tervezett korszerűsítési munkálatok.

Kozsokár Attila a Közművek aligazgatója szerint év végéig a Sepsiszentgyörgyhöz tartozó Kilyénben és Szotyorban, valamint Kovásznán, Csomakőrösön, Nyújtódon, Sárfalván, Szászfaluban és Bodzafordulón több mint 60 kilométernyi víz és csatorna vezetéket, több száz csatlakozást, átemelő és szivattyúállomást kell megépíteni illetve több berendezést vásárolni.

Kozsokár Attila szerint a kivitelező cégeket szorítja a rövid határidő, hiszen ezt a munkálatot a szerződés szerint hat hónapos futamidőre vállalták, de amennyiben nagyobb csapatokkal dolgoznak elkészülhet a munkálat.

Fejér Sándor szerint a végéhez közeledik a 2013-ban elkezdett nagyszabású munkálat amely révén Sepsiszentgyörgyön 60 utcában, Kézdivásárhelyen 40-, Kovásznán 30-, és Bodzafordulón 50 utcában korszerűsítették a víz és szennyvíz csatorna hálózatot. Bodzafordulón számolnak késéssel mert az ottani kivitelező rendszertelenül dolgozott.

A Közművek vezetője szerint sok fejtörést okozott a nagyszabású projekt kivitelezése, mert az építők alul-licitáltak és az anyagok minőségén vagy gyenge munkaminőségen próbáltak spórolni, de legtöbb esetben sikerült rákényszeríteni őket, hogy tartsák magukat a tervekhez.          

Kimaradt?