Háromszéken év végéig drágul az ivóvíz és csatornázási díj

Háromszéken év végéig drágul az ivóvíz és csatornázási díj, de jövő évben csökkenhet a szolgáltatás ára.

A négy háromszéki városban – Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Bodzafordulón – és néhány vidéki településen szolgáltató Közművek Rt. aligazgatója Kozsokár Attila elmondta, hogy a szolgáltatásaik drágítására az a hitelszerződés kötelezi a vállalatot, amelyből a víz és csatornahálózat korszerűsítési munkálatok önrészét fedezték.

A mintegy 200 millió lej értékű munkálatok 9 százalékos önrészére vettek fel hitelt, amit az Európai Fejlesztési Bank (BERD) azzal a feltétellel adott a Közműveknek, ha 2015-ig minden évben megemelik a szolgáltatásaik árát, hogy az így befolyt összegből vissza tudják fizetni a hitelt, magyarázta Kozsokár Attila, aki szerint a vállalat önerőből nem tudott volna előteremteni ennyi pénzt.

A munkálatokat két évvel ezelőtt kezdték el, Sepsiszentgyörgyön 60 utcában, Kézdivásárhelyen 40, Kovásznán 30 és Bodzafordulón 50 utcában korszerűsítették a víz- és a csatornarendszert. Az aligazgató szerint jövő évben megszűnik az áremelési kötelezettség, addig is év végéig a víz köbmétere a jelenlegi 3,58 lejről 3,79 lejre, míg a csatornázás 2,70 lejről 3,12 lejre emelkedik.

Ez az ár viszont tartalmazza az ÁFÁ-t is, amely a pénzügyminiszter ígérete szerint jövő esztendőtől 20-ról 9 százalékra csökken az ivóvíz esetében. Kozsokár Attila szerint az Országos Vízszövetség már az élelmiszerek áfájának csökkentésekor próbálta elérni, hogy a kormány az ivóvíz áfáját is csökkentse, hiszen ez is alapélelmiszernek tekinthető. 

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy sürgősségi rendelettel csökkenti 2016-tól 9 százalékra a vízdíj áfáját, ami 250 millió lejjel terheli meg jövőre a költségvetést, de a lakosság kevesebbet fizet ezért a szolgáltatásért.

Kapcsolódók

Kimaradt?