Szexista közoktatási államtitkár: „Elferdítették a szavaimat”

Elferdítette a Glasul Hunedoarei portál a szavait, és tendenciózusan csak néhány mondatot emelt ki az általa elmondottakból - ezzel védekezik az időközben lemondott közoktatásért felelős államtitkár, Vasile Șalaru, aki a portál beszámolója szerint szexista megjegyzésekkel támasztotta alá dévai sajtótájékoztatóján, miért vezetne be a „illemtanórákat” a diáklányok számára az iskolában.

Az új tantárgy a tea helyes felszolgálását és a magas sarkú cipő viseletét is megtanítaná a lányoknak, így könnyítve meg számukra a társadalmi beilleszkedést – fejtegette Vasile Șalaru.

„A mai lányok járni sem tudnak rendesen az utcán. Szeretném látni a tizenegyedikes, tizenkettedikes diákokat magas sarkú cipőben szépen lépegetni, tangózni, keringőzni, jó háziasszonyként felszolgálni a vendégeknek. A román oktatási rendszer teljesen mellőzte az ilyen irányú nevelésüket” – idézte a volt államtitkárt a Glasul Hunedoarei portál.

Vasile Șalaru szerint az új tantárgy mottója a következő lehetne: „Cicit előre, popsit hátra, ájuldozzanak a fiúk!”. Elmondta, ezt az intelmet Moldovában tanulta, ahonnan maga is származik.

„Elnézést, ha nem sikerült megértetnem magam. De úgy gondolom, hogy a fiúkat nem a lányok KRESZ-ismeretei érdeklik, hanem az, hogy szépen tudjanak járni az utcán, hölgyként viselkedjenek. Vagyis ahogy nálunk, Moldovában mondják: cicit előre, popsit hátra, ájuldozzanak a fiúk!” – fejtegette.

Vasile Șalaru az eset után csütörtökön lemondott tisztségéről, az Országos Diszkriminációellenes Tanács pedig hivatalból vizsgálatot indított ellene.

Lemondása után sajtóközleményben úgy fogalmazott, hogy a portál kiforgatta a szavait, hiszen ő a következőképpen fogalmazott a neki tulajdonított cicis, popsis megjegyzés helyett: „Viccet félretéve, az egyenes tartás, a kidomborított mellkas és felemelt tekintet nagyon fontos”.

Lemondását azzal indokolta: nem szeretné, ha a közoktatási rendszer, valamint az ALDE, mely pártnak a tagja, rossz fényben tűnne fel miatta. „Azzal a meggyőződéssel vonulok vissza, hogy a jócselekedetek nem maradnak büntetlenül” – olvasható a közleményben. A közleményt itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?