Vádat emeltek az Avram Iancut felakasztó Csibi Barna ellen

Rasszista, fasiszta és idegengyűlölő nézetek terjesztésének vádjával bíróság elé állították Csibi Barnát.

A csíkszeredai férfi neve azzal vált országosan ismertté, hogy 2011 márciusában köztéren felakasztott egy Avram Iancut jelképező szalmabábut. A Székely Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület alapítója videót is készítette a „kivégzésről”, amelyet feltöltött a YouTube-ra. Tettéért bűnvádi eljárás indult ellene.

A Mediafax által idézett vádirat szerint Csibi Barna 2009 októbere és 2011 áprilisa között a blogján és más internetes portálokon folytatott „fasiszta és rasszista propagandát”, illetve közölt olyan idegengyűlölő írásokat, amelyet célpontjai román történelmi személyiségek voltak.

Az ügyészek büntetendőnek tartják azt is, hogy Csibi Barna „Székelyföld nem Románia!” feliratú pólókat gyártott és árusított. Bűnvádi pere a csíkszeredai bíróságon kezdődik.

Csibi Barna már több mint két éve Kárpátaljára költözött és a „Ruszin Kárpátalja Köztársaságban” élő magyarok jogaiért küzd. Aktívan ír a blogjára, és időnként felbukkan Magyarországon is. Legutóbb idén nyáron Nyíregyházán hallatott magáról, ahol egy általa szervezett tüntetésen nyilvánosan összetépett egy román zászlót.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?