Erdély és Románia szétválását követeli egy román író

Egy Bukarestben élő író olyan nyílt levelet osztott meg Facebook-oldalán, amelynek fő üzenetével sokan egyetértenek, a megfogalmazott vádakkal azonban nem. A caracali születésű Liviu Andrei ugyanis Románia és Erdély szétválását követeli, ám nyomdafestéket nem tűrő hangnemben, a magyarokat is szidalmazva.

A nyílt levelet ugyan csak heten lájkolták és tizennégyen osztották meg, a román sajtóban máris sokat beszélnek róla. Erdély iránt érzett ellenszenvét már a címben kifejezi: „Tegyem a f…m Erdélybe!”, írja, majd úgy folytatja, nem akarja ezt a mocskos országrészt Románia részeként, a cigányait, a kolozsvári, éhes bozgorokat a Sora üzlet jászlában, a csúnya, férfias arcú, kurvás erdélyi lányokat, az Emil Boc seggdugaszaként élőket, akik azt sem tudják, milyen fajhoz tartoznak.

Liviu Andrei szerint ez az Erdély csak rosszat hozott számukra, Sabin Gherman pedig – aki a krajovai titkosrendőrség iskoláját járta ki – vigye magával a magyarokat és az olténiai cigányokat. Azt is írja, nem akarja, hogy magyar termékekkel etessék őket, nem akarja, hogy az RMDSZ a Fejedelemség része legyen, „menjetek a Balatonra”.

Szidalmazza az erdélyi irodalmat, sérelmezi, hogy az alternatív tankönyveket mind erdélyiek írták, vagy hogy Kolozsvár, Szeben és Brassó környékéről kezdődött meg a történelem átírása és az értékek feje tetejére állítása.

„Teszem a f...m Erdélybe és a magyar, szabadkőműves és ördögi származású történelmetekbe”, fogalmaz hozzátéve, „fogjátok Hargita és Kovászna megyét és dugjátok fel a seggetekbe”. Azt írja, aktualizáljuk Trianont, hogy a románok is fellélegezhessenek, mert a magyarok a fejükre nőttek, ezért referendumra van szükség.

Az író oldalán számos komment született a kilencedikei bejegyzés alá, egyesek szerint vécépapírra kellene írnia, nem könyveket, más azt írja, szégyelli, hogy egy településen született vele. Valaki szerint ezen a napon Liviu Andrei lett a legnagyobb idióta, aki született Erdélyben, más azt írja, meglehetősen hasonlít Csibi Barnához. A több mint százhúsz hozzászólás közt nagyítóval keresve sem találni egyetértő hangokat.

Kimaradt?