Sepsiszentgyörgy nem mondott le a katonai lőtér megszerzéséről

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat nem mond le tervéről, hogy megszerezze a város számára a katonai gyakorlótér mintegy 70 hektáros területét.

Antal Árpád polgármester szerint a védelmi minisztérium tulajdonában lévő, jelenleg kihasználatlan terület egy részét átadnák az egyházaknak, egy másik részére pedig egy nagyméretű egészség és rehabilitációs központot építenének, amelyre lenne egy külföldi befektető, amely több tízmillió eurót szánna erre a projektre, amely révén akár 1200-2000 munkahely is létesülne.

A polgármester szerint a lőtér problémáját régóta lehetett volna rendezni, ha lett volna rá akarat, és ahelyett, hogy a területen létrejövő befektetés által munkahelyeket teremtenének, az jelenleg kihasználatlan. A lőtéren több éve nem szerveznek hadgyakorlatokat, miután egy kilőtt puskagolyó az árkosi telkén kertészkedő nyugdíjas férfi közelében süvített el. Akkor több mint ötezren írták alá a gyakorlótér felszámolását sürgető ívet, a létesítménynek nincs lövészet szervezésére vonatkozó engedélye.

Mint arról beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat évek óta próbálja megszerezni a katonai gyakorlótér területét, mindeddig sikertelenül, annak ellenére, hogy az elmúlt esztendőkben az ország 37 megyéjében több száz ingatlant adtak át az önkormányzatoknak.

Az önkormányzat kezdeményezése miatt a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma nyílt levélben felszólította a kormányt, ne engedje át az önkormányzatnak a lőteret, mert az nemzetbiztonsági kockázatot jelentene egy „szeparatista potenciállal rendelkező régióban”. A civil fórum szerint az itt élő román közösség számára a sepsiszentgyörgyi lőtér annak szimbóluma, hogy az állam a hadsereg révén jelen van a térségben.

Mircea Dusa védelmi miniszter korábban úgy nyilatkozott: a sepsiszentgyörgyi katonai gyakorlótér egyelőre nem kerülhet az önkormányzat tulajdonába, mivel a védelmi miniszter szerint az új katonai-politikai kontextusban a hadseregnek szüksége van minden gyakorlótérre.

Kapcsolódók

Kimaradt?