„Terhes voltam, amikor először megütött” – bántalmazott nőket segítő csoport indul Kolozsváron

Menni fog! névvel férjük által bántalmazott nőket segítő csoport indul Kolozsváron. Kezdeményezője, Kállay Enikő maga is egy évtizeden át élt olyan házasságban, amelynek szenvedő alanya volt. A Maszolnak az elmúlt évekről és a csoport céljairól is beszélt.

„Mire az ember kilép egy bántalmazó kapcsolatból, átlagosan tíznél több próbálkozáson van túl. Nekem is nagyon sok volt: csomagoltam, összeszedtem a gyerekeket és kértem a barátaim, hogy vigyenek el autóval. De aztán valahogy mindig úgy alakult, hogy visszajöttem” – kezdte a történetét Enikő.

Amikor először bántalmazta a férje, éppen terhes volt. „Persze, leeshetett volna már előbb is, hogy itt indulatkezelési problémák vannak, voltak más jelek, de eleinte fizikailag nem bántott” – idézte fel az első fájdalmas élményeit. A későbbiekben már jelentéktelen konfliktusok is dührohamot váltottak ki a párjából. Többször is elhatározta, hogy otthagyja a férjét, míg egyszer aztán buszra ült, és hazament a szüleihez.

„Pár napig még látszanak a nyomok a tükörben, de azok ugye halványulnak, és ezzel egyidőben soroljuk az érveket: tulajdonképpen nem iszik, meg egyébként is rendes ember, hazaadja a keresetét, jó apa. Nem lehet, hogy túl nagy a szájam (hogy anyám idézzem)? Meg kellene értenem, sokat dolgozik, és azért fáradt meg ideges. Aztán a gyerekek is kérdezik, hogy akkor többé nem látják apát? És felmerül a kérdés, hogy hol éljünk, a szüleinkénél? Számba vesszük a lehetőségeket – és ha úgy ítéljük meg, hogy nem tudjuk megoldani az elválást, eldöntjük: bölcsebb lesz tűrni” – magyarázta Enikő.

Mesélt arról, mennyire nehéz volt fél évig a szüleinél élni, nap mint nap hallani a gyerekek kérdéseit az apjukról és mindenféle problémákról, amelyeket a kilépés okozott. Ugyanakkor a környezet előbb meglepődött. „Hiszen úgy nézett ki, ti vagytok a tökéletes család” – mondták. „Az ember egy rossz kapcsolatban hazudik, eljátszik egy szerepet – először saját magával hiteti el, hogy minden rendben van, és nagyon boldog, majd az egész világgal” – fogalmazott Enikő.

Olyan vélekedés is elhangzott: mivel bosszanthatta fel annyira a férjét, hogy megütötte? Emellett azt is hangoztatták, hogy a családnak egyben kellene maradnia, a válás egy „rossz dolog”, illetve „mi lesz a gyerekekkel?” Enikő szerint sokakat talán a jóindulat vezérel, egyszerűen nem hisznek abban, hogy a nő boldogulni fog egyedül, azt gondolják, azzal tesznek jót, ha a maradás felé terelgetik.

„Ráadásul, ha nincs meg a belső erőd és nyugalmad, ismét keresel magad mellé egy erősnek ható társat, és megint átengedsz minden döntést a másiknak, mert félsz dönteni, félsz a konfliktusok felvállalásától, és kezdődik az egész elölről” – tette hozzá.

A gyerekek utánoznak

Enikő tapasztalata szeriint ha a szülők maradnak a bántalmazó kapcsolatban, a gyerekek átveszik a mintákat. Ha egy gyerek van, az egyik fél viselkedését sajátítja el, ha többen vannak, elosztják. „Az egyik gyerek felvette az én viselkedésem, a másik a férjemét, és abban a stílusban vitatkoztak, ahogyan mi is, az egyik nem vállalta magát, bement az áldozat-szerepbe, a másik meg mindig megoldotta, hogy csicskáztassa az előbbit” – fogalmazott.

Jómaga akkor vette észre, hogy mi történik a gyerekekkel, amikor kilépett a kapcsolatból. Amikor még együtt élt a férjével, elsősorban azzal törődött, hogy elkerülje a konfliktusokat, érzelmileg nem tudott ráhangolódni a gyerekekre. „Meg voltam róla győződve, hogy milyen jó anya vagyok, vasárnap volt háromfogásos ebéd, meg rend volt és tisztaság, de legfőképpen fegyelem. Hosszú erkölcsi prédikációkat tartottam nekik – de ez mind nem ért semmit. Mint amikor elmondod a gyereknek, hogy ne gyújtson rá, de te cigizel, és nem is veszed észre. Azt hiszem, igazából nagyon magányosak voltak a gyerekeim” – idézte fel azt az időszakot.

Megerősödött, kilépett, most segít

Enikő életében a sport kulcsfontosságú volt: „Elkezdtem sziklát mászni, eleinte ez adta a sikerélményeket. Ha egy nehéz mozdulat összejött, pedig borzalmasan féltem, akkor talán megpróbálhatom felvállalni a véleményemet is adott helyzetekben” – így biztatta magát. Fontos szerinte, hogy a nőnek legyen ideje magára, saját programjai, céljai legyenek, hogy bízzon magában, és elinduljon egy kifele vezető spirálon.

A Menni fog csoporttalálkozókön beszélgetnek arról, miért olyan nehéz kilépni ezekből a kapcsolatokból, mi a dinamikájuk. Igyekeznek a szükségleteket, vágyakat feltárni, rávezetni a bántalmazott nőket arra, hogy jogaik vannak, nem lehet bármit megtenni velük. „Megbeszéljük azt, hogy milyen családból jönnek, milyen gyerekkoruk volt, a szüleik mennyire tartották tiszteletben a vágyaikat, szükségleteiket” – magyarázta. Kulcsfontosságú, hogy a résztvevők megtanuljanak egészséges határokat kijelölni. A jó úton viszont akkor tudsz megmaradni, ha mindig vannak saját céljaid az életedben, erre szeretnénk rávezetni a csoporttagokat, mondta Enikő.

Köztük a helyed, ha:
- félsz a párodtól, mert ha mérges, nem tud uralkodni indulatain, és te jobb híján folyamatosan igyekszel „lábujjhegyen járni”
- sikerült kilépned a kapcsolatból, ahol fizikailag vagy lelkileg bántottak, és szeretnél sorstársakkal beszélgetni róla, másoknak is segíteni
- gyermekként kerültél olyan helyzetbe, hogy egyik szülődet kellett védened a másik ütéseitől.

A csoportba egyrészt azokat várja, akik bántalmazó kapcsolatban élnek, és kilépnének belőle, másrészt azokat, akik kiléptek, de terheket cipelnek magukkal, és lezárnák a múltat, ugyanakkor azokat is, akik gyermekként megélték, hogy a szüleik bántalmazó kapcsolatban éltek, és meg szeretnék érteni, hogy min mentek keresztül tulajdonképpen, és ez hogyan hat ma is az életükre.

Aki úgy érzi, hogy részt venne a Menni fog! találkozókon, Enikővel telefonon vagy e-mailen egyeztethet, a 0752 109 589-es számon vagy a mennifog.csoport@gmail.com címen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?