Férjhez adom az anyósomat Dracoolához – őrült márkanevek Romániában

Ha üzletről van, a romániaiak igen találékonynak bizonyulnak. Az Állami Találmányi és Védjegyhivatalnál (OSIM) csupán az idei év első nyolc hónapjában elképesztő márkaneveket jegyeztek be, mivel a vonatkozó jogszabályok igencsak megengedőek.

Így aztán olyan márkanevek is hivatalossá váltak, mint például a Bolhapiac, a Kilencedik mennyország vagy pedig (a némi facebook-inspirációra megszületett) Boldog Share-olást (ami magyarul Boldog Megosztást jelentene, de a román márkanév is az angol megfelelőt használja).

61 nap és valamicske…

Romániában a kereskedelem menő ágazat, ezen belül pedig elsősorban az élelmiszer-kereskedelem igen népszerű a vállalkozók soraiban. Számos „őrült márkanév” éppen itt született meg.  Az „Anyám jobban főz” márkanév kitalálója nyilván a mama főztjére büszke, élelmiszerei feltehetően a gyermekkori ízeket őrzik. 

Nem lehet mindennapi az a moldovaiak által levédett tyúk sem, amelyet márkaneve így hirdet: „Földi tartásban nevelt, egészséges moldovai tyúk, amely komótosan felnevelve 61 egy napot és még valamicske idő ért meg”. Ez egy vaslui cég márkaneve, amely egész tyúknevelési stratégiát tükröz. Persze, akadnak komolyabb márkák is, bár azért ezek sem mindennapiak: „Istenek lakomája”; „Eden Juice”; „Zöldségek iskolája”…

A márkanevek alapján minden bizonnyal különleges ételek után jól fog egy kis itóka is (ezt sem vetik meg tájainkon), így hát ezen a területen is születtek levédett márkák, mégpedig ilyenszerűek: „Fröccsösítés”; „Hűsítő gyönyörök”; „Dracoola”. Ez utóbbi hármas szójáték, amely a Drakulát, a kólát és a cool-t, azaz a hideget vegyíti. 

Az italozás pedig mulatozással jár, jó néhány márkanév született az esküvők, keresztelők kapcsán is. Egy Máramaros megyei cég jegyezte be az „Esküvői muzsika” márkanevet, az oltyánok azonban sokkal találékonyabban voltak, ők jegyezték be a „Kapcsolódj be az élet táncába”, illetve a „Férjhez adom az anyósom” márkanevet. Bár utóbbi név nem biztos, hogy túl sok ügyfelet vonzana. A „Drink party sleep repeat” márkanevet viszont feltehetően exportra szánták…

Fehérnemű show-party

Az örök szerelem területén is megszületett néhány fantáziadús márkanév: „Szeretlek Soft&Fruity limited edition”; a „Félédes vörös”; a „Jóéjszakát puszi”. Vannak ennél valamivel erősebb márkanevek is, mint például a „Miss Tanga Black Sea, a „Miss Bikini Fitness&Culturism”, a „Román lányok szépek”, vagy pedig a „Fehérnemű show-party”, ahol a fehérneműt jelentő lenjerie szót lingerie-nak írják (ami végső soron szintén fehérneműt jelent, de aki tud egy kicsit románul, az érti, mire utalhat az első két szótag).

Romániában nem is annyira a termék minősége, mint inkább az ára számít. Így aztán több „árjelző” márkanév is megszületett, nagyjából ilyen típusúak: „Az árak forradalma”; „Páratlan ár” (ami feltehetően nem azt jelenti, hogy árat páratlan szám jelzi); „Szemeinkkel az árakon”, „Árcsökkentések éjszakája” (nem tudni pontosan mit jelent, zárva tartáskor mennek-e le csak az árak?); „Árfelfalók” (ezt egy olyan komoly cég jegyezte be, mint a Flanco); vagy mint az Orange által bejegyeztetett „Mindennap Black Friday”. De meglehetősen eredeti márkanév a „Szerencse az ajtódon kopog” vagy a „Vidám közalkalmazottak”, és az árcsökkenésre irányuló igyekezetet jelzi a „Közönytől mentes zóna” is.

Emberi jóság: egyetlen márkanév

„Orvosi” márkaneveket is bejegyeztek az idén: A leghosszabb közülük a „Marioara Godeanu orvos-professzor gyantás szépítőanyaga”. Ennél már jóval rövidebb a „Szépség doktora”, a „Lelki Szolgálat” avagy a „Gesztenyés múmia”.  Hogy utóbbi mit takar – hát, azt a bátrabbaknak személyesen kellene kipróbálniuk. És ha orvostanilag mindez nem lenne elegendő, akkor van még egy „Tanulj meg repülni” márka, ami azért is jó, mert egy másik márka szerint az élet „Pókhálószálon függ”.

És ha a pókhálószál elszakad, hát akkor erre az esetre is vannak bejegyzett márkák: ott van például a „Mennyország kapujánál”; a „Kilencedik égbolt”, a Szent tűz”, a „Menekülés a lidércek elől”, „A hét varázsigéje”, vagy pedig a „Rezgésvilág új rendje”. Utóbbi a bejegyző szerint oktatással-kutatással kapcsolatos márkanév.

Vannak márkák, amelyek az életre tanítják az embereket. Egyikük a „Holnapi nap megalapozása”, a másikuk a „Harmonikus egybeolvadás szakemberei”-t reklámozza, egy újabb márkanév pedig „Komoly szerszámok” ígéretével csábít.  Végezetül pedig az emberi jóságra egyetlen márkanevet jegyezte be, de ez jól hangzik: „Kedvem támadt jónak lenni”. 

Kapcsolódók

Kimaradt?