PSD-kongresszus: Zgonea az ügyvezető elnök, kínos percek Iliescunak

Valeriu Zgonea képviselőházi házelnököt választották meg a Szociáldemokrata Párt ügyvezető elnökének a PSD vasárnapi kongresszusának küldöttei.

Mint megírtuk, az új elnök személye már ismert: Liviu Dragneát a párt tagjai választották meg egy hete titkos, állóurnás szavazással. Így a vasárnapi kongresszus tétje már csak az volt, hogy ki lesz a második ember a PSD-ben, illetve kikből áll majd a 14 tagú elnökség.

A román sajtó beszámolója szerint a bukaresti kongresszus egyetlen izgalmasabb mozzanata az volt, amikor a küldöttek egy perces néma felállással emlékeztek a kommunizmus áldozataira. A momentumot az tette érdekessé, hogy az első sorokban ott állt Ion Iliescu volt államfő, volt kommunista megyei párttitkár is.

Kongresszusi felszólalásában egyébként Liviu Dragnea sérelmezte, hogy a PSD nem vállalt felelősséget a rendszerváltás után elkövetett ballépéseiért, például az 1990-es bukaresti bányászjárás során elkövetett vérontásokért. Ismert, hogy a bányászok annak idején Ion Iliescu akkori államfő hívására érkeztek a fővárosba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?