Tervezet: hamarabb nyugdíjba mehetnek, akik az átkosban legalább 3 gyereket szültek

Korábban nyugdíjba mehetnek azok a nők, akik 1990 előtt három vagy annál több gyereket szültek, és ledolgozták a törvényes nyugdíjkorhatárig terjedő járulékfizetési időszakot - olvasható a szenátusba benyújtott tervezetben.

Jelenleg a nők közel hatvan évesen (59 év és 9 hónap) mehetnek öregségi nyugdíjba, a teljes járulékfizetési időszak pedig 29 év 6 hónap.

A tervezet szerint a három gyerekes nők egy éves, a négynél több gyereket vállalók pedig két éves korkedvezményt kapnának. A jogosultság alapfeltételei közé tartoznak: a gyerekeket az anyának minimum tíz éves koráig nevelnie kellett, a gyermekek 1990. január elseje előtt jöttek a világra.

Az 49/2001 sürgősségi rendelet már előír egy hasonló kedvezményt az érintett anyáknak, az 263/2010-es nyugdíjtörvény viszont ezt nem vette figyelembe. A most benyújtott módosítás indoklása szerint a kedvezménnyel azoknak a nőknek adnának elégtételt, akiknek 1990 előtt semmilyen legális fogamzásgátló eszköz nem vehettek igénybe, és akik számára tiltott volt az abortusz.

A szenátus munkaügyi és családvédelmi bizottsága pozitívan véleményezte a módosítástervezetet. Ugyanakkor javasolta: a tervezetbe szerepeljen az is, hogy amennyiben valaki él a lehetőséggel, más kedvezményt ne kaphasson, hiszen a nyugdíjtörvény szerint senki sem mehet 55 évesnél fiatalabb korában öregségi nyugdíjba.

Kapcsolódók

Kimaradt?