Nagy Zoltán: átláthatóan segít a honosításban az Eurotrans Alapítvány

Irodahálózata működésének első hónapjában, szeptemberben 2545 személy honosítási dokumentációját készítette el és 17 konzuli napot szervezett az erdélyi honosítási ügyintézésben segítő Eurotrans Alapítvány – számolt be a Transindexnek adott interjúban Nagy Zoltán.

Az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, a 35 területi irodájuk munkatársai az egyszerűsített honosításhoz kapcsolódó feladatok ellátását végzik el díjmentesen, az űrlapok kitöltésétől, fénymásolásától kezdve az ingyenes fényképkészítésen, fordításon keresztül a konzuli napok megszervezéséig. Honosítás mellett útlevél-igénylések, hadiárvák támogatási kérelmeinek előkészítésében is segítséget nyújtanak.

Az alapítvány tevékenységéhez a magyar kormány biztosítja a pénzügyi forrásokat. Nagy Zoltán elmondta, 250 millió forintból gazdálkodnak, fillérre pontosan akkora összegből, mint az EMNT által működtetett és a magyar kormány által támogatott Demokrácia Központok. A kolozsvári központi székhely bérlésén kívül semmilyen más ingatlannal kapcsolatos kiadásuk nincs, irodai eszközöket vásároltak, és jelentős összeget szántak fordítói szolgáltatások kifizetésére, hiszen az elvük az, hogy az igénylőknek teljesen ingyenes legyen az ügyintézés.

Mint ismert, a Demokrácia Központok létrehozásakor felmerült a gyanú, hogy a magyar kormány burkoltan az EMNP irodahálózatának kiépítését finanszírozza. Arra a felvetésre, miszerint Eurotrans az RMDSZ alapítványa, így ebben az esetben is felmerülhet ugyanez a gyanú, Nagy Zoltán kijelentette: az alapítvány a támogatási összeget kizárólag a szerződésben foglalt alaptevékenység ellátására, vagyis az egyszerűsített honosítási programra fordítja.

„Semmilyen finanszírozási átfedés nincs az alapítvány tevékenysége és az RMDSZ között, (…) egyetlen saját központi irodát tartunk fent, saját alkalmazottainkkal dolgozunk, és van egy szigorú elszámolási szabályzatunk is. Kifejezetten figyeltünk arra, hogy sem a tevékenységünkben, sem a személyi kérdésekben ne legyenek pénzügyi átfedések, így sem a kuratóriumi tagok, sem jómagam, mint a kuratórium elnöke, nem részesülünk javadalmazásban” – szögezte le a kuratórium elnöke.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?