„Óriási csalásokat tesz lehetővé a levélszavazás”

A parlament választási törvényekben illetékes bizottságának RMDSZ-es tagja, Márton Árpád szerint óriási csalásokat tesz lehetővé a levélszavazásról szóló törvény, amelynek hétfőn kezdődik a vitája a szenátusban. A tervezetet az Állandó Választási Hatóság dolgozta ki.

Hosszas huzavona után felgyorsulni látszik a levélben történő szavazást szabályozó törvény véglegesítése. A parlament illetékes bizottsága kedden elfogadta a jogszabály tervezetét, amelynek a szenátusi vitája már hétfőn elkezdődik.

A törvény elfogadását az elmúlt hónapokban az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt és Klaus Johannis államfő sürgette, többek között arra hivatkozva, hogy a külföldön élő román állampolgárok jelenleg nem tudják akadálymentesen gyakorolni szavazati jogukat. Ismeretes, hogy a tavalyi elnökválasztás két fordulójában ezrek álltak sorban urnazárás után is a külföldi szavazóhelyiségek előtt, mert a voksolás nagyon nehézkesen haladt.

A választási hatóság készítette a tervezetet

A levélszavazásról szóló tervezetet kedden az Állandó Választási Hatóság (AEP) terjesztette a parlament választási törvényeket kidolgozó bizottsága elé. A testület egyhangúlag elfogadta a jogszabályt, amelyet előbb a szenátus vitat meg, várhatóan a jövő héten, a végszavazás pedig a képviselőházban lesz.

A parlamenti választási bizottság tagja, Mihai Voicu liberális képviselő szerint a végszavazásra legkorábban november 4-én kerülhet sor. A dátum azért lényeges, mert egy korábbi alkotmánybírósági döntés szerint a szavazás előtti egy évben nem módosíthatók a választási törvények, a jövő évi parlamenti választásokat pedig novemberben tartják Romániában. Valeriu Zgonea képviselőházi elnök ezt másképp látja: szerinte a levélszavazás akkor is alkalmazható a jövő évi választásokon, ha a törvény csak 2016 februárjában lép életbe.

Hogyan szavaznánk levélben?

Az AEP tervezete szerint a külföldön élő román állampolgárok a külföldi szavazóörzetekben felállított urnáknál és levélben is szavazhatnak a parlamenti, az európai parlamenti és az elnökválasztásokon. A szavazást regisztrációhoz kötik, ami elviekben kizárja a kettős szavazást.

Regisztrálni írásban Románia diplomáciai képviseleteinél, illetve az interneten, az Állandó Választási Hatóság honlapján lehet majd a választások évében, egy megadott határidőig. A regisztráltak adatainak hitelességét a diplomáciai képviseletek és az AEP is ellenőrzi.  A hatóság ugyanakkor gondoskodik arról, hogy a regisztrált személyek ne szerepelhessenek a romániai választói névjegyzékben is. A regisztráltak névsorát megkapja a Román Posta, és az AEP a honlapján is elérhetővé teszi – olvasható a tervezetben.

A levélszavazás romániai bevezetését az RMDSZ mindvégig ellenezte. A Maszolnak adott korábbi interjúban Kelemen Hunor szövetségi elnök kifejtette: a parlamenti választások esetében a külföldön tartózkodó román állampolgárok szavazati joga már biztosítva van. „Nem látjuk azt, hogy a biztonságát hogyan tudnák garantálni (…). Nem látjuk azt sem, hogy akkor miért nem teszik lehetővé a levélben történő szavazást Romániában élő román állampolgárok számára, hiszen ha csak a külföldön tartózkodóknak jár ez a jog, az országban élők pedig hátrányba kerülnek. Ezt a típusú diszkriminációt nem tartom ésszerűnek. Ezért szerintem inkább az elektronikus szavazás bevezetésén kellene gondolkozni” – fejtette ki a politikus.  

A választások előtt a Román Posta a szavazócédulát elküldi azoknak a külföldön élő állampolgároknak, akik levélben kívánnak szavazni. A cédulákat egy előre megcímzett, jól lezárható belső borítékba helyezik el, egy választási útmutatóval együtt. A belső boríték olyan biztonsági elemeket tartalmaz, amely megnehezíti a meghamisítását. A külső borítékot szintén nehéz lesz hamisítani, illetve felkerül rá a címzett egyéni vonalkódja is.

A törvény nem részletezi, hogy a külföldön élő állampolgár milyen módon jelöli meg a szavazócédulán a preferált pártját vagy jelöltjét. Ezt várhatóan az alkalmazásáról szóló kormányhatározat szabályozza majd.

Közfelkiáltással, sebtében döntöttek

A keddi ülés előzményeiről Márton Árpádtól, a parlamenti választási bizottság tagjától megtudtuk: korábban arra kérték fel az Állandó Választási Hatóságot, hogy készítsen egy tervezetet, amelyet a bizottság cikkelyről cikkelyre megvitat. A hatóságnak eredetileg két hét állt volna a rendelkezésére a tervezet kidolgozására, ám hétfőn felszólítást kaptak, hogy „24 órán belül” álljanak elő a jogszabállyal. Ez keddre meg is történt.

Az RMDSZ-es képviselő elmondta, a korábbi egyezség szerint a testület csak jövő héten vitatta volna meg az AEP tervezetét, hogy tagjainak legyen idejük tanulmányozni a jogszabályt. Ehhez képest keddre váratlanul összehívták a bizottságot, és a tervezetet villámgyorsan, mindenféle vita nélkül, közfelkiáltással el is fogadták. „A tervezetet én még csak meg sem kaptam, és nagy a gyanúm, hogy csak hozzám nem juttatták el” – jegyezte meg.

Márton Árpád tájékoztatása szerint mindez a két nagy párt, a kormányzó szociáldemokraták (PNL) és az ellenzéki liberálisok (PNL) teljes egyetértésével történt. „El nem tudom képzelni, hogy a kollégáim miként tudtak megszavazni egy olyan tervezetet, amit nem is tanulmányozhattak. El is mondtam az ülésen, hogy hozzájuk képest a Nagy Nemzetgyűlést demokratikus intézmény, és én nem veszek részt egy ilyen procedúrában” – fogalmazott a képviselő.

Tág teret ad a csalásoknak

Márton szerint az AEP tervezete alkotmányellenes, és tág teret ad a csalásoknak. Ráadásul olyan kitételeket tartalmaz, amelyek ellentétesek azokkal az előírásokkal, amelyekben a parlamenti választási bizottság tagjai előzőleg – a levélben történő szavazás elvi vitájakor – megegyeztek.

A tervezet például lehetővé teszi az online regisztrációt, holott a testület korábbi álláspontja szerint csak levélben vagy személyesen a diplomáciai képviseleteken kellene megtörténnie a regisztrációnak. Márton Árpád szerint ez óriási visszaélésekre ad alkalmat, hiszen semmi garancia nincs Romániában arra, hogy nem mások regisztrálnak az interneten a külföldön élő állampolgár helyett.

A levélszavazásról szóló tervezetet a szenátus házelnöke is bírálta. Călin Popescu Tăriceanu – Márton Árpádhoz hasonlóan – úgy véli, a törvény csalásokra ad lehetőséget, emellett nehézkesen alkalmazható, és az alkotmányba is ütközhet. Az alaptörvény ugyanis kimondja, hogy Romániában a szavazás közvetlenül gyakorolható joga az állampolgároknak. A Mediafax által idézett házelnök kifejtette: a levélszavazás több országban is alkalmazzák ugyan, ám a tapasztalatok szerint mindenütt visszaéltek ezzel a lehetőséggel.

Miért gondolta meg magát a PSD?

Nyílt titok, hogy a levélszavazás a kormányzó szociáldemokratáknak nem kedvez, hiszen a külföldön élő állampolgárok igen nagy hányada a jobboldali ellenzéket támogatja. Ezzel is magyarázható a román sajtó szerint, hogy ennyire elhúzódott a törvény elfogadása.

Arra a kérdésünkre, hogy miért változtatta meg egy napról másnapra a PSD az álláspontját a levélben történő szavazásról, Márton Árpád kijelentette: ez a szociáldemokratáknál történt elnökcserével függhet össze. Szerinte Liviu Dragnea „olcsó populizmusból” karolta fel a törvényt, mert népszerű akar lenni a külföldön élő románok szemében is.

A képviselő hozzátette, az „olcsó populizmus” Liviu Dragnea esetében még a jobbik forgatókönyv, mert elképzelhető egy sokkal súlyosabb magyarázat is a szociáldemokraták pálfordulására. „Valaki elmagyarázhatta a PSD elnökének, hogy ezt a törvényt a saját javukra fordíthatják, hiszen ők vannak most kormányon, és ők szervezik a választásokat is” – fejtegette. Hozzátette: szerinte nyilvánvaló, akinek a kezében van a választási hatóság, annak a kezében egy óriási csalási lehetőség is van.

Az RMDSZ-es politikus emlékeztetett arra, hogy Liviu Dragneától ráadásul nem is idegen a választási csalás szándéka. Közismert ugyanis, hogy a PSD új elnökét korábban alapfokon felfüggesztett börtönre ítélték a szavazók törvénytelen mozgósítása miatt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?