Kelemen: a menekültválság hatalmas kihívás

Üdvözölte az Európa Tanács legutóbbi ülésén hozott döntést Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a csütörtökön Nagyváradon tartott sajtótájékoztatóján úgy vélte: sikerült előremutató lépést tenni a menekültek ügyében.

A menekültválság kezelésére elkülönített egymilliárd euró azt mutatja: a tagállamok képesek kompromisszumokat kötni és megfelelő forrásokat biztosítani arra, hogy Törökországban, Jordániában és Libanonban megfelelő körülményeket hozzanak létre a menekülteknek, valamint arra, hogy már Görögországban és Olaszországban megtörténjen regisztrációjuk. Az RMDSZ politikusa a Szabó Ödön képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet: az EU-nak meg kell tudnia védeni a külső határait, és az államisághoz hozzátartozik a határok védelme is.  

Az RMDSZ elnöke sajnálatosnak tartja, hogy a kormány- és államfőknek nem sikerült a közös határvédelmi politika felé előrelépniük. Szerinte ez arra utal, hogy az EU-nak több koordinációra van szüksége, ha nem képes egyfajta konföderációt létrehozni hosszabb távon valóban elveszíti a globális versenyt Amerikával, Oroszországgal vagy éppen a BRICK-államokkal szemben, tette hozzá. „A közös külpolitika után közös biztonságpolitikára lenne szükség” – hangsúlyozta Kelemen.

A kötelező kvótarendszer nem működik – vélekedett a politikus. Mint mondta: a migránsok száma folyamatosan változik, ugyanakkor azt sem lehet tudni milyen kritériumot szerint osztják szét őket a tagállamok között. „A közép-kelet európai régióba senki nem akar jönni, hogyan választják ki azokat, akik például Romániába kerülnek?” – tette fel a kérdést.  Úgy látja: az EU-nak kezdeményeznie kellene, hogy az Egyesült Államokkal és Oroszországgal közösen a diplomáciai eszközök mellett katonai eszközöket is bevessenek a konfliktusövezetekben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?