Egymilliárd eurót ajánlana fel az EU az ENSZ-szervezeteknek

Az Európai Unió további egymilliárd eurót ajánlana fel a menekültválság kezelésével foglalkozó ENSZ-szervezeteknek a szerdai EU-csúcsra készült nyilatkozattervezet alapján – jelentette az AFP hírügynökség.

Az uniós tagállamok vezetői nyilatkozatukban az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának, a Világélelmezési Programnak (WFP) és más, meg nem nevezett szerveknek ajánlanák fel a "legalább további egymilliárd eurós" összeget, "reagálva a térségbeli menekültek sürgős szükségleteire" – áll a tervezetben az AFP szerint.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a migrációs válság ügyében összehívott szerdai rendkívüli csúcstalálkozóra szóló meghívójában azt írta az uniós állam-, illetve kormányfőknek, hogy a kérdés megoldása "nem várhat", és arra sürgette a tagállamokat, hogy azonnal tegyenek újabb felajánlásokat.

"A Világélelmezési Programnak pénzre van szüksége, hogy Szíriában és a térségben el tudjon látni 11 millió embert. A WFP már így is jelentősen csökkentette a menekülteknek nyújtott támogatását" – írta Tusk.

David Cameron brit kormányfő a csúcsra érkezve azt mondta, hogy London 40 millió fontot fog felajánlani a WFP-nek, "mivel gondoskodnunk kell arról, hogy a menekülttáborokban élő emberek megfelelő ellátásban és élelmezésben részesüljenek". Cameron szerint ezzel "elejét lehet venni annak, hogy (a menekültek) arról gondolkozzanak, nekivágnak az Európába vezető, nagyon nehéz és veszélyes útnak".

Angela Merkel német kancellár a csúcsra tartva azt mondta, hogy az EU-nak egyebek mellett "a menekülttáborokban uralkodó éhezést" is kezelnie kell. "Németország szerepet fog vállalni" ebben – tette hozzá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?