Kártérítést fizet a kézdivásárhelyi önkormányzat a mozi miatt

Jelentős összegű kártérítést kénytelen kifizetni a kézdivásárhelyi önkormányzat, miután pert vesztett a mozit bérlő cég ellen. Bokor Tibor polgármester szerint a 800.000 lejes kártérítési összeg jelentősen megterheli a város kasszáját, ugyanakkor a problémát a korábbi városvezetés döntései okozták, ezért perbe hívják Rácz Károly volt polgármestert.

A kézdivásárhelyi Petőfi Mozi ügye 2010-ig nyúlik vissza, amikor az Országos Mozivállalat visszaszolgáltatta a városnak az épületet, de azzal a kikötéssel, hogy a bérlő Conrek kft az önkormányzatnak fizeti a bért. A cégnek azonban jelentős bérhátraléka volt, ezért az önkormányzat egyoldalúan felbontotta a szerződést a céggel.

Kényszervégrehajtásra nem került sor, hanem pereskedés kezdődött. Az akkori városvezetés 2011-ben szerződés kiegészítéssel 15 évre meghosszabbította a Conrek kft bérletét, ráadásul Rácz Károly volt polgármester a dokumentumban, tanácshatározat nélkül elismerte, hogy a bérlő cég 593.000 lejes beruházást végzett.

Ez az eset azért is emlékezetes, mert emiatt mondott le tisztségéről Szarvadi József akkori alpolgármester, aki feljelentette magát a gazdasági rendőrségen. Kézdivásárhely polgármestere, Bokor Tibor sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: értelmezése szerint a magáncég és az önkormányzat közti szerződés kiegészítést 2011-ben törvénytelenül kötötte meg az akkori városvezető, hiszen ahhoz tanácshatározatra lett volna szükség. Ráadásul elismert egy nagyösszegű beruházást, holott az eredeti szerződésben 10.000 lejnyi összeg szerepel az egész épület és leltári tárgyak értékeként.

A mozit bérlő Conrek kft időközben csődbe ment, és egy felszámoló cég ügykezelésébe került, amely 2013-ban pert indított az önkormányzat ellen, kérve a befektetett összeg és a kamatok kifizetését. A per a napokban zárult, a bíróság jogosnak ítélte a felszámoló cég követelését és 800.000 lej kártérítés kifizetésére kötelezte az önkormányzatot. Bokor Tibor szerint élnek a különleges jogorvoslat lehetőségével, illetve perbe hívják a volt polgármestert is.

Az ügy kapcsán Rácz Károly a Székely Hírmondó napilapnak elismerte, hogy annak idején 15 évvel meghosszabbította a Conrek céggel a szerződést, de úgy véli, ehhez nem kellett tanácsi jóváhagyás, hiszen más polgármesterek esetében is találni ilyenre példát. A volt elöljáró értelmezése szerint a szerződéshosszabbítás nem jelentette automatikusan a cég beruházásainak elismerését, szerinte „a polgármesteri hivatalnak jobb ügyvédeket kellene fogadnia, akik képesek megnyerni az ilyen pereket”.

Kimaradt?