Házasságiévforduló-rekordot döntött a brit uralkodó

Házasságiévforduló-rekordot döntött II. Erzsébet királynő, aki kedden ünnepelte házasságkötésének 65. évfordulóját. Az angol-brit monarchia évezredes történetében ő az első uralkodó, aki megérhette e jeles évfordulót.

Erzsébet hercegnő - aki akkor a brit trón várományosa volt - és Fülöp herceg 1947. november 20-án esküdött örök hűséget egymásnak a londoni Westminster-apátságban, ugyanott, ahol unokájuk, Vilmos herceg tavaly feleségül vette polgári származású kedvesét, Kate Middletont.

Az idén 86 esztendős brit uralkodó és 91 éves férje 65. házassági évfordulójának fényét csak emeli, hogy a királynő ebben az évben ünnepli gyémántjubileumát, azaz trónra lépésének 60. évfordulóját is.erzsi

Fülöp, a pénztelen brit-görög nemes

A több emberöltőn átívelő, súlyos családi és társadalmi válságokat átvészelő frigy története még a II. világháború előtt kezdődött. Udvari krónikások szerint ugyanis a románc már akkor kibontakozott, amikor Erzsébet és Fülöp, a hontalan és pénztelen fiatal brit-görög nemes - legalábbis hivatalosan - először találkozott egymással.

Ez 1939 júliusában történt, amikor a királyi család rövid látogatást tett a dartmouthi haditengerészeti akadémián. Az eseményt szervező Lord Mountbatten, Erzsébet édesapjának, VI. György királynak távoli rokona, India majdani alkirálya - akit negyven évvel később az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) pokolgépe ölt meg - saját első unokaöccsét, Fülöpöt bízta meg a két ifjú hercegnő, a 13 éves Erzsébet és húga, Margit szórakoztatásával.

A görög uralkodóházból származó Fülöp, a hercegnői kísérőnek kijelölt 18 éves dartmouthi kadét a családi kapcsolatok révén már korábban is ismerte a királyi hölgyeket, ám az udvari évkönyvek ezt a találkozót jegyzik fel elsőként.

Az elegáns, frissen végzett tengerésztisztet nem sokkal később aktív szolgálatba szólította a háború, de a kapcsolat nem szakadt meg, és a brit sajtó a negyvenes évek közepétől már románcról pletykált. Nem alaptalanul: Fülöp 1947 februárjában hivatalosan lemondott a görög trónra támasztott igényéről, és Mountbatten vezetéknévvel honosított brit állampolgár lett. Július 9-én a Buckingham-palota bejelentette az eljegyzést, négy hónapra rá pedig az ifjú pár egybekelt.elizabeth iis wedding

Nem követték a példájukat

Fülöp és az esküvő után öt évvel trónra lépő Erzsébet házasságának szilárdsága nem bizonyult követendő példának az utódok körében. A házaspár négy gyermeke közül három - Károly trónörökös, András yorki herceg és Anna hercegnő - elvált, és már csak a legkisebb királyfi, Eduárd herceg él együtt első hitvesével.

Károly és az 1997-ben autóbalesetben elhunyt Diana hercegnő kölcsönös házasságtörésekkel tarkított, válásba, majd tragédiába torkolló családi botrányát sokan a brit monarchia egyik legsúlyosabb válságának tartják.

A hivatásos királyi életrajzírók mindazonáltal határozottan állítják, hogy Fülöp az elmúlt évtizedek legnagyobb családi és politikai viharai közepette is megingathatatlan támasza volt Erzsébetnek, és az, hogy e viharok nem sodorták zátonyra a brit monarchia intézményét, egyértelműen az uralkodó és az edinburghi herceg sziklaszilárd házasságának köszönhető.

Kimaradt?