Hagyományos roma mesterségek vándortárlata indul Hargita megyében

A csíkszeredai megyeháza után húsz Hargita megyei településen mutatja be a hagyományos roma mesterségekről készült képkiállítását a Hargita megyei Gelem Gelem Egyesület. A Maszol megtudta: két héten belül könyvben is megjelennek az egyesület és partnerei együttműködése eredményei.

Három napig tartó Csíkszeredai fotókiállítás a nyitánya annak a vándortárlatnak, amely révén mintegy húsz településre viszi el a Gelem Gelem Egyesület a hagyományos roma mesterségekről készített fényképsorozatot. „Ezeken a településeken mindenütt sok a roma, és mi azt szeretnénk, lássák, milyen régi mesterségek vannak, sőt: én arra biztatok mindenkit, ötletekkel is jöjjenek, hogy még mire írjunk ki pályázatot” - mondta el a Maszol.ro megkeresésére Jóni Géza, a megyei roma szüvetség elnöke.

Mint részletezte: a „Hargita megyei romák kézműves mesterségeinek megőrzése” címmel indult projektjükben kezdetben május-június folyamán tíz napon keresztül, tíz hagyományos mesterséget mutattak be a csíkszeredai művelődési házban.

Az elméleti és gyakorlati oktatás révén az érdeklődők betekintést nyerhettek többek között a fűtőkazánok, illetve esőlevezető csatorna készítésébe, a fafeldolgozásba, valamint nemes és félnemes fémek megmunkálásának praktikáiba. A Hargita megyei roma kézműves mesterségek megőrzése című projekt célja a hagyományos mesterségek megismertetése, népszerűsítése és átadása a következő generáció számára.

Amint Ádám Gyula képein is látható: seprűkötésből és kosárfonásból számos gyereknek szerzett örömet a kurzus, de emellett roma nyelvű kurzusokat is szerveztek akkreditált oktató bevonásával.

Számok szintjén:  Hargita megyéből 45 személy vett részt ezen képzéseken, melyeket három perces zenés szünetekben roma népi táncokkal színesítettek.

A vándortárlatra a képzéseken készült termékekből válogattak - minden településen három-három napig lesz megtekinthető a tárlat.

Mint megtudtuk: a mesterségek bemutatása során Csíkszeredában a legnagyobb érdeklődést az ékszerkészítés keltette. Ehhez Bukarestből hoztak akkreditált roma mestert a Gelem Gelem, Korondról hívták a bádogost, Siménfalváról a cirokseprű-készítőt, Csíkszentmártonról a fűzfaseprű-készítőt.

A Hargita Megye Tanácsa előcsarnokában péntekig megtekinthető kiállítást a Hargita megyei Gelem Gelem Egyesület, a Thália Alapítvány, Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, a Szakoktatási és Szakképzési Egyesület, valamint Hargita Megye Tanácsa támogatásával rendezték meg.

Jóni Géza felhívta a figyelmet: a roma közösség elkövetkező, táncos-zenés csíkszeredai rendezvényére szeptember 24-én, este 7 órától kerül sor a művelődési házban. Ugyanakkor azt is jelezte: a tárlaton kiállított 2 felvétel csak töredéke a projektben készülteknek, melyek legtöbb két hét múlva könyv formájában is megjelenik a Gelem Gelem kiadásában.

 

Kimaradt?