Ésszel, erővel! - RMDSZ-kampánykörút a Mezőségen

„Az elmúlt 23 évben az RMDSZ sok mindent megvalósított, és ezáltal megteremtette a szülőföldön való megmaradás esélyét az erdélyi magyarok számára, de még semmi sem visszafordíthatatlan. Ostobaság lenne azt hinni, hogy amit elértünk az örök: ennek egyetlen garanciája, a közösség ereje, amelyet december 9-én ismét fel kell mutatnunk” – jelentette ki Markó Béla szenátorjelölt vasárnap, mezőségi kampánykörútján. Az RMDSZ volt elnöke Kelemen Atilla képviselőjelölttel, valamint az RMDSZ több megyei tisztségviselőjével együtt Mezőmadaras, Szénáságy, Székelykövesd, Mezőbergenye, Csittszentiván és Mezőpanit lakosságát keresték.marko

A karaván első állomásán, Mezőmadarason Dávid Gyula polgármester és székelyruhás fiatalok fogadták a jelölteket, akik a helyi kultúrotthonban találkoztak a helyi lakossággal, egyházi elöljárókkal, vállalkozókkal.

„Mi a románsággal szemben számbelileg kevesebben vagyunk, ezért december 9-i parlamenti választásokon többek kell legyünk! Nem szabad megnyugtatnunk magunkat, hogy elég volt az egységből: várhatóan nagy lesz az országos szavazási részvétel, ezért, hogy elérjük az 5 százalékos bejutási küszöböt, nekünk, magyaroknak az eddigieknél is nagyobb számban kell megmozdulnunk – mondta Markó Béla, aki rámutatott, nem érkezett el az idő arra, hogy külön pártokra szakadjunk. – Nekünk a megoszlás halálos veszedelem, mi nem egymás között, hanem a történelemmel, a román többséggel versenyzünk: ez az igazi verseny”.

Kelemen Atilla képviselőjelölt elmondta, választási jelszava, „a mi vidékünk, a mi érdekünk” által azt szeretné tudatosítani a mezőségiekben, hogy mindenek felett az itt élők érdekeit kívánja képviselni a parlamentben. Mint fogalmazott, azért fog küzdeni, hogy a mezőségieknek ne csak járjon, hanem jusson is” a támogatásokból. Kelemen Atilla arra figyelmeztetett, a Maros megyei magyar vezetés elvesztése azt mutatja, hogy a románság rájött: ha összezár, akkor képes felülkerekedni a magyarokon. „Ez figyelmeztető példa számunkra most is: ha nem megy el minden magyar december 9-én, és nem szavaz egységesen az RMDSZ-re, a közösség komoly bajba kerülhet. Lehet, hogy december 9-én hideg és havazás lesz, de ha még vénasszonyok potyognak az égből, akkor is el kell mennünk mindannyian, és az RMDSZ-re kell szavaznunk” – hangsúlyozta a politikus.marko2

A vasárnapi kampánykörút fénypontja a mezőpaniti kultúrotthonban tartott fórum volt. A zsúfolásig telt teremben egyetlen tűt is nehéz lett volna leejteni. Bartha Mihály polgármester arra hívta fel a figyelmet, „nem mindegy, hogy hányan vagyunk, s hogyan gondolkodunk, mint ahogy az se mindegy, hogy kik képviselnek bennünket és hogyan képviselnek”. Mint mondta, a községet húsz esztendeje „a tulipán szeretete” jellemezte, és annak ellenére, hogy voltak, akik próbálták „elhervasztani”, minden kísérletük kudarcot vallott. Arra kérte a megjelenteket, „ne hozzanak másokat helyzetbe”, szavazzanak ismét a tulipánra „magunkért, jelenünkért és a gyermekeink jövőjéért”.

„December 9-én legyünk mi a győztesek, s írjuk át a történelmet” – mondta Bartha Mihály polgármester, hozzátéve hogy a magyarság gondjait is másként fogják megoldani, ha magyarok vannak döntéshelyzetben. „Ez a két ember (sz. m. Kelemen Atilla, Markó Béla) sokkal jobban tudja képviselni az érdekeinket, mint azok, akiknek a plakátjai itt vannak az oszlopokon, de akik azt sem tudják, hol van Kövesd”.

Markó Béla arra hívta fel a figyelmet, hogy ha egy nép nem fogja fel, hogy össze kell fognia és egységesen cselekednie, nem lehet sikeres. „December 9-én erről van szó. December 9-én ezt a fölismerést, ezt az igazságot nekünk érvényesítenünk kell”. Minden más vitát feleslegesnek, félrevezetőnek nevezett. Mint mondta, az elmúlt huszonvalahány esztendő azt bizonyította, hogy amit az RMDSZ elért, az egyszerre érte el ésszel és erővel, azoknak a politikusoknak az eszével, tudásával, akik képesek voltak a románokkal kitárgyalni jogokat, és azoknak az embereknek az erejével, akik ott álltak ezek mögött a politikusok mögött. Ez az erő azt jelentette, hogy a román politika bármelyik pillanatban tudta, hogy az RMDSZ politikusai mögött nem egy-két ember, hanem egy egységes, összefogott magyar közösség áll. Ám ez az erő csak addig erő, amíg összefogás van. Ha nincs összefogás,  hiába van igazunk, mégsem lesz igazunk – mutatott rá Markó Béla. marko3

Kelemen Atilla, akit a mezőségiek a magukénak tekintenek, saját bevallása szerint ő maga sem hitte volna 1971-ben, amikor „befordult a paniti útra”, hogy egész élete ehhez a községhez köti majd. Itt dolgozott állatorvosként, majd az utóbbi több mint egy évtizedben a parlamentben képviselte a vidéket és a vidék magyarságát.

A jelölt, aki „új szívvel” indul egy újabb parlamenti mandátumért hangsúlyozta: az erdélyi magyarság problémáira nem fognak megoldást találni sem Brüsszelben, sem Budapesten. „Ezért gondolom úgy, hogy úgy kell képviselni Bukarestben az erdélyi magyarságot, hogy helyzetben tudjuk hozni, helyzetben tudjuk tartani”, ezért rra kérte az embereket, „szavazzanak erre a győztes csapatra”! A nagysikerű rendezvényen fellépett a Maros Művészegyüttes, a helyi néptánc-csoport, Szabó Előd, valamint a Gruppenhecc társulat.

Kimaradt?