Zászlóügy: személyesen találkozik Antal Árpád és Mircea Dușă

A sepsiszentgyörgyi városháza nem követett el semmilyen bűncselekményt a román nemzeti lobogó kitűzése kapcsán - nyilatkozta csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester.

Az elöljáró kijelentette: valakik félretájékoztatták Gabriel Oprea belügyminisztert, aki a keddi incidens kapcsán végig úgy beszélt, mintha a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal homlokzatán nem lenne kitűzve a román nemzeti zászló.

„Ahhoz már hozzászoktunk, hogy ebben az országban másként értelmezik a törvényt Székelyföldön, mint Székelyföldön kívül” - mondta Antal Árpád, aki szerint a törvény világos és félreérthetetlenül leírja, hogy milyen feltételek mellett, milyen körülmények között kell a kitűzni a román, az EU-s zászlót, illetve az új törvény szerint a helyi zászlót a polgármesteri hivatal homlokzatára. „Sepsiszentgyörgyön a törvény szerint van kitűzve a trikolór, ezen nincs mit vitatni. A 87 helyett ezentúl 88 perünk lesz prefektúrával, nem a világ vége”, összegzett Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Antal Árpád arról is beszámolt, hogy az ügy kapcsán telefonon beszélt már Mircea Dușa honvédelmi miniszterrel és abban állapodtak meg, hogy jövő héten személyesen is találkoznak, hogy elsimítsák a konfliktust, és olyan megoldást találjanak, ami mindenki számára megfelelő.

„Őszintén meguntam már a zászlós cirkuszokat, amelyek olyanok, mintha Bukarestben valakinek érdeke lenne ezt szítani. Senkivel nem szeretnék zászlókon vitatkozni, azt szeretném, hogy olyan megoldást találnák, amely egyaránt figyelembe veszi a román és magyar közösség érzékenységeit. Ha lett volna előzetes egyeztetés, most is találtunk volna megoldást, és nem kerültünk volna abba a helyzetbe, hogy a televíziók egy napon keresztül ezzel a problémával foglalkozzanak”, mondta Antal Árpád. 

Mint arról beszámoltunk szerdán a Kovászna megyei prefektúra ügyészségi kivizsgálást és bűnvádi eljárás elindítását követel a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal ellen, amiért megtagadták a román trikolór kitűzését a városháza tornyára. Sebastian Cucu kormánybiztos jogértelmezése szerint a városháza elutasító álláspontja kimeríti a fasiszta, rasszista, xenofób, legionárius és háborús bűnök elleni törvény előírásait , hiszen megakadályozták annak megünneplését, hogy a román hadsereg 71 éve „felszabadította” Sepsiszentgyörgyöt „a horthysta-fasiszta uralom alul”. 

A megemlékezést követően, kedden Gabriel Oprea belügyminiszer is büntetéssel fenyegette a polgármesteri hivatal vezetőit, amiért a törvény és alkotmány szerint nem tűzik ki a román nemzeti lobogót. Ekkor Tischler Ferenc alpolgármester elmondta: a háborús veteránok iránti tisztelet jeléül kitűzték a román nemzeti lobogót a felújítás alatt lévő városháza bejárata fölé. Rámutatott ugyanakkor, hogy a törvény világosan kimondja, hogy a trikolórnak a közintézmények homlokzatán, a bejárat fölött van a helye, ez a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal esetében is így van, a törvény nem rendelkezik arról, hogy a torony tetején kellene kitűzni a zászlót.

Kapcsolódók

Kimaradt?