Hadat üzent a visszapillantó tükrökre aggatott kereszteknek egy képviselő

Törvényben tiltaná meg egy képviselő a Románián áthaladó nyergesvontatók szabványoktól eltérő kivilágítását. Liviu Harbuz hadat üzent a személygépkocsik belső visszapillantó-tükrére aggatott kereszteknek, ikonoknak, rózsafüzéreknek is – számoltak be a hírtelevíziók

A honatya törvénytervezetében azzal indokolta a tiltást, hogy Románia a második helyen áll az EU-ban a halálos balesetek statisztikájában, és a közúti szerencsétlenségek nagy részét a hivalkodóan kivilágított nyergesvontatók okozzák. A kamionokra felszerelt, nem szabványos lámpafüzérek, reflektorok nem egy esetben ugyanis megvakítják a szemből érkező autósokat, a fényérzékeny sofőröknek pedig egyenesen epilepsziás rohamokat okoznak.

Liviu Harbuz emellett betiltaná különféle tárgyak aggatását az autók visszapillantó tükrére. A látási viszonyokat károsító, általános jelenségnek nevezte, hogy a sofőrök szeme előtt keresztek, légfrissítők, ikonok, nem ritkán CD-lemezek lógnak. Ezek miatt szerinte nagyon sok baleset történik a közutakon.

A közlekedési rendőrség szerint a képviselő által javasolt korlátozásokat a KRESZ már részben tartalmazza, a járművek szabványtól eltérő kivilágítását a jelenlegi törvény is tiltja. Szintén bírság (9-től 20 büntetőpontig terjedően) jár azoknak a sofőröknek, aki közlekedés közben bármilyen módon letakarják autójuk szélvédőjét vagy oldalsó ablakait, akadályozva a kilátást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?