Egy jó ideig biztos nem módosul a KRESZ

„Legjobb lenne egy teljesen új KRESZ-t kidolgozni, hiszen a jelenlegi törvényt módosító tervezet annyi változtatáson ment már keresztül, hogy kusza, értelmetlen és ellentmondásos lett a szövege” – jelentette ki a maszol.ro-nak Pataki Csaba. Az RMDSZ szenátorát a közúti forgalmat szabályozó jogszabály parlamenti sorsáról kérdeztük.

A kormány múlt év októberében terjesztette a törvényhozók elé a KRESZ-t látványosan módosító tervezetét. A jogszabályt előbb a szenátusba került, ahol a felsőház összevont jogi és közigazgatási bizottsága tárgyalta. A két testület hosszas vita után a tervezet elutasítását javasolta a szenátus plénumának.

A tervezet vitája során a szenátorok önálló módosító indítványokkal is előálltak. A legnagyobb visszhangja Nicolae Moga javaslatának volt. A bizottság elfogadta azt az indítványát, hogy csak szigorított feltételek mellett ülhetnek volán mögé a kezdő gépjárművezetők. E szerint az B1 és B kategóriájú gépjárművezetői jogosítvánnyal rendelkezőknek tilos 110 Kw-osnál nagyobb teljesítményű autót vezetniük, ha nincs legalább egy év vezetői tapasztalatuk. Emellett tilos A1, A2, B1, Β és BE kategóriájú jármű volánja mögé ülniük éjszaka, vagy olyan napokon, amikor rosszak a látási viszonyok. További szigorítás, hogy éjszaka csak olyan kísérővel szabad útnak indulniuk B és BE kategóriájú járművel, aki legalább öt éve rendelkezik B vagy BE kategóriájú jogosítvánnyal. 

Pataki Csaba, a jogi bizottság tagja szerint jelenleg bizonytalan a jogszabály sorsa, annál is inkább, mert a Szociál-Liberális Szövetség (USL) válsága miatt az új belügyminiszter kinevezése is késik. Az USL-n belüli konfliktusok befolyásolhatják a szenátusi végső szavazást is, ráadásul a döntő ház a képviselőház lesz. „Tehát a módosított törvény elfogadása elhúzódhat” – mondta a politikus.

Tájékoztatása szerint a kormány tervezete is szenátus bizottságaiban is politikai okokból bukott el. „A helyzet furcsasága, hogy bár a módosító indítványokat Radu Stroe volt liberális belügyminiszter terjesztette elő, a bizottsági ülésen épp a liberálisok szavaztak ellene. A módosításokat a szociáldemokraták támogatták, ám mivel az RMDSZ-es szenátorok tartózkodtak, tervezet megbukott” – magyarázta Pataki, hogyan lett az RMDSZ a mérleg nyelve a bizottsági szavazáskor.

Az új közlekedési rendszabályban az egyik legfontosabb módosítást az alkohollal szembeni nulla tolerancia megszüntetése jelentené. Ez a rendelkezés váltotta ki egyébként a legnagyobb vitát, tekintve, hogy Románia a hatodik helyet foglalja el Európában az alkoholfogyasztás következtében bekövetkezetett közlekedési balesetek statisztikájában. A mostani javaslat szerint még törvénytisztelő az a gépkocsivezető, akinél a kilélegzett alkoholmennyiség nem haladja meg a literenkénti 0,15 grammot, illetve, akinek a vérében nem haladja túl a 0,20 grammot. Akiknél az alkoholmennyiség 0,15-0,25, illetve 0,20-0.50 gramm között mozog, az 1680 nyolcvan lejtől 4000 lejig terjedő bírságot fizethet, jogosítványát pedig hat hónapra elveszíti. A vérben 0,50 grammot meghaladó alkoholmennyiség esetén 1 és 5 év között mozogna a börtönbüntetés.

Mint megtudtuk, az RMDSZ leginkább a kormány tervezetében kilátásba helyezett óriási büntetéseket kifogásolták, és azt, hogy a jogszabály kis mennyiségű alkohol elfogyasztását is lehetővé tette volna a járművezetőknek. Pataki szerint a legnagyobb hibája a kormány által kidolgozott jogszabálynak, hogy semmiféle közlekedésbiztonsági tételt nem tartalmaz. „Attól nem lesz biztonságosabb a közlekedés az országban, hogy csillagászati büntetéseket rovunk ki az autósokra, és közben semmit nem mozdítunk előbbre annak érdekében, hogy kevesebb legyen a baleset” – fogalmazott.

Akadtak olyan módosítások is, amelyeket az RMDSZ is támogatott. Ilyen például a sebességkorlátozás megemelése 60 kilométeres óránkénti sebességre lakott településeken az út minőségétől függően. „Ám ez az előírás is hiányos, hiszen azt is szabályozni kell, hogy mit értünk útviszonyok alatt. A jelenlegi sebességkorlátozások és rossz útminőség miatt egy nap alatt képtelenség személygépkocsival eljutni Szatmárnémetiből Bukarestbe úgy, hogy minden szabályt betartson a sofőr” – jegyezte meg a politikus.

A biztonság övet be nem kapcsoló gépkocsivezetőt illetve a bukósisak nélkül vezető motorost 320 és 400 lej között büntethetik a kormány tervezete szerint. A tilos jelzésen áthajtó, szabálytalanul előző vagy az előnyt meg nem adó sofőr – amennyiben szabálytalansága karambolhoz vezetett –, illetve a törvényesen megengedett sebességet óránkénti 51-60 kilométerrel meghaladó gépkocsivezető 720 és 1600 lej között fizethet, jogosítványát pedig három hónapra felfüggesztik.

 

Kimaradt?