Hivatalos: 6351 menekültet kellene befogadnia Romániának

Romániának újabb 4646 menekültet kell befogadnia abból a 160 ezerből, amelynek átvállalását Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól kötelezővé tenné az uniós tagországok számára az Európai Bizottság. A javaslatot a testület elnöke ismertette kedden az Európai Parlamentben.

Korábban, májusban Brüsszel 1705 menekült befogadására kérte fel Bukarestet, így végül Romániának összesen 6351 migráns elhelyezéséről és ellátásáról kell gondoskodnia, ha a tagállamok elfogadják Jean-Claude Juncker tervét. Korábban Victor Ponta miniszterelnök és Klaus Johannis államfő is leszögezte: az ország egyszerűen nem képes 1785-nél több menekült befogadására.

Az Európai Bizottság javaslatából az is kiderül, hogy Romániának Olaszországból 604, Görögországból 1951 és Magyarországról 1951 migránst kell befogadnia. A májusi javaslat szerint Romániának további 1705 olyan menekültet kell elhelyeznie, akik jelenleg Olaszországban vagy Görögországban tartózkodnak.

Az új menekültkvóták megállapításánál az Európai Bizottság a következő kritériumokat vette figyelembe: 40 százalékban a befogadó ország lakosságának számát, 40 százalékban a GDP-jét, 10 százalékban az eddigi menekültkérelmeinek számát és 10 százalékban a munkanélküliségi arányt. 

Az Európai Bizottság javaslatáról az uniós belügyminiszterek jövő hétfői rendkívüli ülésén döntenek, minősített többséggel. A 28 tagállamból legalább 16-nak el kell fogadnia ahhoz, hogy életbe lépjen (ha az intézkedés alól mentesülő Nagy-Britannia, Dánia és Írország nem vesz részt az ülésen). A témáról készített interjúnkat Borbély Lászlóval itt olvashatja.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?