Onkológiai beteg és sokízületi gyulladásos gyerekeket táborozotatott a Yuppi

Először szerveztek Yuppi Tábort onkológiai beteg és reumás fiataloknak, ahol a 11-18 év közötti ráktúlélő és juvenilis idiopátiás artritiszes (JIA – sokízületi gyulladás) román és magyar fiatalok ingyenesen táboroztak az Ifjúsági és Sportminisztérium, a MOL Gyermekgyógyító Program és az MHP Consulting Romania cégnek köszönhetően.

Az onkológiai megbetegedések sorába tartozik a leukémia és a daganatos megbetegedések. Ezek kezelése gyakran több hetes, akár hónapos, sőt, néha egy-két évnyi kórházi tartózkodást jelent, amikor a gyerekek elszakadnak az átlagos hétköznapoktól, a barátoktól és az iskolától. A Yuppi Tábor célja, hogy ezen gyerekeknek segítsen a gyerekkor újrafelfedezésében azáltal, hogy a táborokban újra önfeledten játszhatnak, kipróbálhatnak bármit, amit egészséges társaik, hiszen ebben folyamatosan egészségügyi szakemberek (orvosok, asszisztensek, gyógytornász) támogatják őket.

Az idei táborozók az ország megannyi szegletéből érkeztek a nagyváradi, jászvásári, kolozsvári és marosvásárhelyi gyerekonkológiai központok közvetítése révén. Minden program párhuzamosan két nyelven zajlott, fordítással. A programok a diabétesz turnusokhoz hasonlóan a fotó, kézművesség, zene, színjátszás, íjászat, evezés, magaskötélpályán való mászás voltak, mert a szervezők és az élményterápiás módszer kimondott célja az, hogy a bármilyen krónikus betegséggel együtt élő gyerekek ugyanazokban a tapasztalatokban részesülhessenek, mint egészséges társaik. Így a táborozók izgalmas játékokon keresztül próbáltak ki rengeteg új dolgot, amely által önbizalmat nyertek és bátrabbak lettek. Az egyik táborozó így foglalta össze: „Amit a tábor után másképp fogok csinálni: amit félek megtenni, azt is megpróbálom.”

A gyerekkori reuma vagy JIA egy kevésbé ismert és ritkább krónikus betegség, amely a kis- és nagyízületeket támadja meg, fájdalmassá téve és korlátozva a mozgást. Az egyik ízületgyulladásos táborozó mégis éppen a kézműves programot választotta kedvencének, habár a fájós ujjaival a fonal felfűzése is óriási gondot okozott. Ő így fogalmazott: „Az új dolog, amit magamról felfedeztem az a határtalan kitartás.”

Az előző két diabéteszes turnushoz hasonlóan a gyerekek és fiatalok teljesen ingyen táborozhattak a Yuppi Tábormozgalom Egyesület jóvoltából. Azért, hogy ez jövőre is létrejöhessen, a szervezet jelenleg Adományozz mosolyokat! néven adománygyűjtő SMS kampányt indított. A 8835-ös telefonszámra küldött üzenettel 2 euróval támogatható további krónikus beteg gyerekek ingyenes táborozása.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?