Kreatív neveket adnának a magyar szülők gyerekeiknek

Az Erdő és a Frangipáni még belefér, a Gézengúz és a Betyár ugyanakkor nem kaphat helyet az anyakönyvezhető utónevek között – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Raátz Judit, az MTA Nyelvtudományi Intézetének illetékese.

Az mno.hu azt írja, ebben az évben sincs hiány a szülők bizarr kéréseiből: egyesek szerint kifejezetten jó ötlet Kopasznak, Méznek vagy Szöcskének nevezni az újszülöttet, de volt olyan találékony család, amelyik nemes egyszerűséggel a Leány nevet szerette volna választani gyermekének.

A lánynevek közül teljesen eltűntek a hagyományos nevek, mint az Erzsébet, Márta, Katalin, a fiúnevek esetében valamennyire jellemző még az apa nevének a továbbvitele, de ezek sem a "klasszikusok", mint az István, László, János, hanem inkább az 1970-es évek divatos és gyakori férfinevei: Csaba, Zsolt, Richárd.

A fiúnevek között jelenleg a Bence, a Máté és a Levente, míg a lánynevek között az Anna, a Hanna és a Jázmin az abszolút favorit, és elég nagy divatja van annak, hogy a gyermekeknek egyszerre két utónevet is választanak.

Új szelek fújnak

Kevesen ugyan, de igen kreatív neveket adnának gyerekeiknek. Férfinevek körében például szoktak kérvényezni idegen eredetű neveket (Rodzser, Dzseráld), arab neveket (Azim, Dzsamal), régi magyar neveket (Monor, Vérbulcsú), és vannak, akik becéző alakokat szeretnének anyakönyveztetni (Janó, Simó).

Női nevek közül szintén sokan kérnek becéző formákat (Norka, Vivi), idegen eredetűeket (Zahira, Heszna), bibliai neveket (Sifra, Jemima), illetve kettős neveket (Annadóra). Van igény továbbá meglévő férfinevek női párjai (Noéla, Zsadányka), és régi magyar nevek felújítása iránt (Sáfély, Csente), de a növényi eredetű neveket is kedvelik (Gyömbér, Szamóca).

Mivel nagyon sokféle sztár, sorozat létezik, nehéz kijelenteni, hogy melyik a divatos, kedvelt. De megszaporodtak a török nevek (sorozatok alapján), a sportolók, focisták nevei (Zidane), és egyes sztárok (Zséda, Csekka) nevei iránti kérelmek is – hangsúlyozta.

Az Erdő és Frangipáni mehet

A kérések egy része olyan bizarr, hogy az intézet a meglévő szabályokat figyelembe véve nem is tudja bejegyzésre javasolni őket. Nem fért át a rostán például a Szivárvány, a Kopasz, a Betyár, a Gézengúz és a Maci, de hiába akarták a találékony szülők, az MTA nem javasolta a Masni, a Méz és a Szöcske neveket sem.

Néhány különlegesség azonban szabad utat kapott: ilyen például az Erdő és az Ecse régi magyar férfinév, a nőiek közül pedig egyes virágnevek, mint például a Lizanka, a Sárma és a Frangipáni.

Kimaradt?